Development of methods for the assesment of food-stuffs of animal origin with regard to their possible falsification.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vypracování metod pro posuzování potravin živočišného původu z hlediska jejich falšování
Annotation in Czech
Navrhnout a vypracovat metodiky pro posuzování potravin živočišného původu z hlediska falšování potravin (zbožíznalství) se zřetelem současně k biologické a nutriční hodnotě a zdravotní nezávadnosti potravin. Tento systém zpracovat v souladu s potravnímkodexem a legislativou EU. Bude obsahovat návrh a vypracování metod pro stanovení komponent, které je nutno kontrolovat jako zdroje měnící biologickou a nutriční hodnotu potravin a jako zdroje ohrožující zdraví. Je nutno mít na zřeteli i ekonomické hledisko kontroly falšování produktů, pro něž tyto metody budou též sloužit. Úkol bude rozčleněn do dvou částí: 1/ zhodnocení informací nutných k řešení daného problému (databáze, která bude zahrnovat legislativu ČR a EU a dosavadní nejnovější znalosti užívaných laboratorních metod) 2/ vypracování laboratorních metod průkazů jednotlivých komponent potravin, které bude podle těchto informací nutno kontrolovat. Metodická část bude zaměřena na vypracování zejména imunochemických metod průkazu komponent obsa
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40301 - Veterinary science
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Byly vypracovány metody pro průkaz falšování masných výrobků.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
1,900 thou. CZK
Public financial support
1,410 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK