All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP7145

Development of methods for the assesment of food-stuffs of animal origin with regard to their possible falsification.

Project goals

The project is oriented to the development of methodology for the assesment of food-stuffs of animal origin concerning their falsification, with a special regard to biological and nutritional value and health safety of food. This system will be developedin accord with a food codex with regard to legislation and food inspection in the Czech Republic. The project will include a proposal for the development of method for the detection of components necessary check as the sources changing biological and n utritional value of food-stuffs and hazardous for health. One of the objektives of developing the methods is also the economic point of checking the food products which might be falsified. The project will include two parts: obtaining a database and development of detection methods for single components of animal products. The methodological part will be aimed at the development of immunochemical detection methods of animal products components: casein, whey, white of egg, plant proteins (gluten, soya p

Keywords

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vypracování metod pro posuzování potravin živočišného původu z hlediska jejich falšování

  • Annotation in Czech

    Navrhnout a vypracovat metodiky pro posuzování potravin živočišného původu z hlediska falšování potravin (zbožíznalství) se zřetelem současně k biologické a nutriční hodnotě a zdravotní nezávadnosti potravin. Tento systém zpracovat v souladu s potravnímkodexem a legislativou EU. Bude obsahovat návrh a vypracování metod pro stanovení komponent, které je nutno kontrolovat jako zdroje měnící biologickou a nutriční hodnotu potravin a jako zdroje ohrožující zdraví. Je nutno mít na zřeteli i ekonomické hledisko kontroly falšování produktů, pro něž tyto metody budou též sloužit. Úkol bude rozčleněn do dvou částí: 1/ zhodnocení informací nutných k řešení daného problému (databáze, která bude zahrnovat legislativu ČR a EU a dosavadní nejnovější znalosti užívaných laboratorních metod) 2/ vypracování laboratorních metod průkazů jednotlivých komponent potravin, které bude podle těchto informací nutno kontrolovat. Metodická část bude zaměřena na vypracování zejména imunochemických metod průkazu komponent obsa

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • CEP - another secondary branch

  • 21101 - Food and beverages
    40301 - Veterinary science

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Byly vypracovány metody pro průkaz falšování masných výrobků.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    1,900 thou. CZK

  • Public financial support

    1,410 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK