Development of methods for the assesment of food-stuffs of animal origin with regard to their possible falsification.
Project goals
The project is oriented to the development of methodology for the assesment of food-stuffs of animal origin concerning their falsification, with a special regard to biological and nutritional value and health safety of food. This system will be developedin accord with a food codex with regard to legislation and food inspection in the Czech Republic. The project will include a proposal for the development of method for the detection of components necessary check as the sources changing biological and n utritional value of food-stuffs and hazardous for health. One of the objektives of developing the methods is also the economic point of checking the food products which might be falsified. The project will include two parts: obtaining a database and development of detection methods for single components of animal products. The methodological part will be aimed at the development of immunochemical detection methods of animal products components: casein, whey, white of egg, plant proteins (gluten, soya p
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vypracování metod pro posuzování potravin živočišného původu z hlediska jejich falšování
Annotation in Czech
Navrhnout a vypracovat metodiky pro posuzování potravin živočišného původu z hlediska falšování potravin (zbožíznalství) se zřetelem současně k biologické a nutriční hodnotě a zdravotní nezávadnosti potravin. Tento systém zpracovat v souladu s potravnímkodexem a legislativou EU. Bude obsahovat návrh a vypracování metod pro stanovení komponent, které je nutno kontrolovat jako zdroje měnící biologickou a nutriční hodnotu potravin a jako zdroje ohrožující zdraví. Je nutno mít na zřeteli i ekonomické hledisko kontroly falšování produktů, pro něž tyto metody budou též sloužit. Úkol bude rozčleněn do dvou částí: 1/ zhodnocení informací nutných k řešení daného problému (databáze, která bude zahrnovat legislativu ČR a EU a dosavadní nejnovější znalosti užívaných laboratorních metod) 2/ vypracování laboratorních metod průkazů jednotlivých komponent potravin, které bude podle těchto informací nutno kontrolovat. Metodická část bude zaměřena na vypracování zejména imunochemických metod průkazu komponent obsa
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Byly vypracovány metody pro průkaz falšování masných výrobků.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
1,900 thou. CZK
Public financial support
1,410 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
1 900 CZK thou.
Public support
1 410 CZK thou.
74%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 1997 - 01. 01. 2000