Analytical methods for detection of adulteration (authenticity) of selected foods.
Project goals
Analytical methods for detection of adulteration (autenticity) of chocolate, dairy and meat products from poultry, products from fruits and vegetable, meat products adulterated by addition of plant materials will be developed. Screening methods based onimage analysis for detection of adulteration of selected foods will be designed. Methods for identification of nervous tissue in meat products and methods for identification of irradiated foods will be worked out. These methods will be implemented into the control systems of the quality of foods.
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme I
Call for proposals
Program I (SMZE2001_1_1)
Main participants
MILCOM a.s.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Analytické metody pro rozšíření možností průkazu falšování (autenticity) vybraných potravinářských komodit
Annotation in Czech
Vypracovat soubor analytických metod pro průkaz falšování čokoládových, mléčných, masných výrobků na bázi drůbežího masa, masných výrobků falšovaných přídavkem rostlinných materiálů a výrobků z ovoce a zeleniny. Vypracování návrhu screeningových metod nabázi obrazové analýzy pro průkaz falšování vybraných potravin. Návrh metod pro průkaz nervové tkáně v masných výrobcích a metod pro průkaz ozáření potravin. Návrhy na využití těchto metod v systémech kontroly jakosti potravin.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu.Výsledky jsou významným přínosem pro činnost státní správy a kontrolních orgánů (zejména pro SZPI, SVS, SZIF).
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2001
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-MZE-QC-U/04:1
Data delivery date
Jun 29, 2006
Finance
Total approved costs
7,868 thou. CZK
Public financial support
7,868 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
7 868 CZK thou.
Public support
7 868 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2001 - 01. 01. 2005