All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QC1111

Analytical methods for detection of adulteration (authenticity) of selected foods.

Project goals

Analytical methods for detection of adulteration (autenticity) of chocolate, dairy and meat products from poultry, products from fruits and vegetable, meat products adulterated by addition of plant materials will be developed. Screening methods based onimage analysis for detection of adulteration of selected foods will be designed. Methods for identification of nervous tissue in meat products and methods for identification of irradiated foods will be worked out. These methods will be implemented into the control systems of the quality of foods.

Keywords

analytical methods

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Scheme I

  • Call for proposals

    Program I (SMZE2001_1_1)

  • Main participants

    MILCOM a.s.
    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
    Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Analytické metody pro rozšíření možností průkazu falšování (autenticity) vybraných potravinářských komodit

  • Annotation in Czech

    Vypracovat soubor analytických metod pro průkaz falšování čokoládových, mléčných, masných výrobků na bázi drůbežího masa, masných výrobků falšovaných přídavkem rostlinných materiálů a výrobků z ovoce a zeleniny. Vypracování návrhu screeningových metod nabázi obrazové analýzy pro průkaz falšování vybraných potravin. Návrh metod pro průkaz nervové tkáně v masných výrobcích a metod pro průkaz ozáření potravin. Návrhy na využití těchto metod v systémech kontroly jakosti potravin.

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

  • 10406 - Analytical chemistry
    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu.Výsledky jsou významným přínosem pro činnost státní správy a kontrolních orgánů (zejména pro SZPI, SVS, SZIF).

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2001

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-MZE-QC-U/04:1

  • Data delivery date

    Jun 29, 2006

Finance

  • Total approved costs

    7,868 thou. CZK

  • Public financial support

    7,868 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK