Ingredients of nutritive supplements with reducing impact on cholesterol metabolism.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Složky potravinových doplňků s redukčním vlivem na metabolismus cholesterolu.
Annotation in Czech
Hlavním cilem předloženého projektu je na základě vývoje nových složek potravních doplňků sestávajících z komplexu mléčná kultura - vláknina s funkčním redukčním vlivem na obsah volných žlučových kyselin v lidském zažívacím traktu (a tím i na metabolismus krevního cholesterolu) přispět k řešení problematiky výskytu civilizačních chorob, jako jsou rizika jednak předčasné aterosklerózy, jedna z hlavních příčin vysoké mortality na její klinické komplikace - infarkt myokardu a mozkovou mrtvici (Poledne 1995) a jednak zvýšený výskyt onkogeneze trávicí trubice, zejména tlustého střeva (Hrubý a Turek 1989) způsobený kromě jiného i vysokým obsahem fekálních žlučových kyselin. Součástí řešení je vývoj vhodných technologických postupů novým způsobem zhodnocujících dostupné domácí suroviny - mléčné kultury a obiloviny. Východiskem bude prostudování vzájemných vztahů komplexu vybrané mikroflory s vlákninou (cereálie) a metabolismu žlučových kyselin (cholesterolu) v pokusech in vitro. Na základě získanýc
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FA - Cardiovascular diseases including cardio-surgery
CEP - another secondary branch
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30201 - Cardiac and Cardiovascular systems<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Vyvinutý potravinový doplněk kombinace vláknina-kultura, která má redukční vliv na metabolismus cholesterolu, je uplatnitelná v řadě potravinových výrobků.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 1999
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
2,789 thou. CZK
Public financial support
2,230 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK