Simulation of development pathogenic microflora in select food processes by exploatation Food MicroModel.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Modelování rozvoje patogenní mikroflory ve vybraných potravinářských výrobcích z hlediska ochrany spotřebitele před hygienickými riziky
Annotation in Czech
Informační hodnota standardních mikrobiologických hodnocení potravin je plně platná pouze pro okamžik rozboru, respektive pro okamžik odběru vzorku. Za dobu mikrobiologických analýz (2-3 dny) se však kontaminující (resp. patogenní) mikroflora může dále vyvíjet v závislosti na vnějších a vnitřních podmínkách. Tím může docházet k překročení limitů obsahu kontaminant a tím k negativnímu ovlivnění zdravotní nezávadnosti potraviny zejména pro rizikové skupiny obyvatelstva popřípadě nutričnímu znehodnocení potravin. Účinné řešení tohoto nedostatku umožňuje předpovědní mikrobiologie, která na základě matematického modelu rozvoje mikroflory umožňuje předpovědět rozvoj mikroorganismů. Znalosti o přežití případně pomnožení mikroorganismů způsobujících onemocněníz poživatin jsou mimo jiné i nezbytným a zásadním předpokladem pro analýzu nebezpečí a rizik spojených s jednotlivýni technologickými operacemi potravinářské výroby a stanovení kriterií a limitů na kritických kontrolních bodech. Koncepce před
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Tento projekt je příspěvkem k zavádění HACCP.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/MZE/MZE9QB/V/3:3
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
1,200 thou. CZK
Public financial support
1,200 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK