All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP7216

Simulation of development pathogenic microflora in select food processes by exploatation Food MicroModel.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Modelování rozvoje patogenní mikroflory ve vybraných potravinářských výrobcích z hlediska ochrany spotřebitele před hygienickými riziky

  • Annotation in Czech

    Informační hodnota standardních mikrobiologických hodnocení potravin je plně platná pouze pro okamžik rozboru, respektive pro okamžik odběru vzorku. Za dobu mikrobiologických analýz (2-3 dny) se však kontaminující (resp. patogenní) mikroflora může dále vyvíjet v závislosti na vnějších a vnitřních podmínkách. Tím může docházet k překročení limitů obsahu kontaminant a tím k negativnímu ovlivnění zdravotní nezávadnosti potraviny zejména pro rizikové skupiny obyvatelstva popřípadě nutričnímu znehodnocení potravin. Účinné řešení tohoto nedostatku umožňuje předpovědní mikrobiologie, která na základě matematického modelu rozvoje mikroflory umožňuje předpovědět rozvoj mikroorganismů. Znalosti o přežití případně pomnožení mikroorganismů způsobujících onemocněníz poživatin jsou mimo jiné i nezbytným a zásadním předpokladem pro analýzu nebezpečí a rizik spojených s jednotlivýni technologickými operacemi potravinářské výroby a stanovení kriterií a limitů na kritických kontrolních bodech. Koncepce před

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Tento projekt je příspěvkem k zavádění HACCP.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 1998

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1999/MZE/MZE9QB/V/3:3

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    1,200 thou. CZK

  • Public financial support

    1,200 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK