Nutritional use of protein source from freshwater fish processing and fish raw material.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Potravinářské využití bílkovinného odpadu vznikajícího při zpracování rybího masa.
Annotation in Czech
Cílem projektu je dosáhnout dokonalejšího potravinářského využití kvalitního rybího masa, které zbývá po zpracování ryb filetováním, využití mladších ročníků tržních ryb a některých druhů ryb plevelných. V projektu se jedná o navržení, vypracování a ověření technologického postupu založeného na enzymové hydrolýze rybího masa a jeho dalším využití repolymerací do dalších výrobků. Vzniknou kvalitativně nové výrobky založené na rybí surovině. Jedna z možností je tekutý hydrolyzát pro nemocné, kteří nejsouschopni přijímat tradiçčí stravu. Další potravinářské využití je ve formě tekutého nápoje z rybího masa pro sportovce, v přípravě doplňkových složek do extrudovaných výrobků a do ochucovacích složek pro polévky a omáčky. Postup je náročný na zvládnutí technologického postupu enzymové hydrolýzy a na vypracování postupu separace biologicky aktivních peptidů včetně repolymerace hydrolyzátu. Řešení vyústí do návrhu technologického postupu hydrolýzy a návrhu potravinářského použití produktů.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GL - Fishery
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
40103 - Fishery
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Byl vypracován technologický postup přípravy plasteinů z rybích odpadů. Navíc byl vypracován a odzkoušen technologický postup výroby želatiny z rybích šupin.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
4,744 thou. CZK
Public financial support
3,427 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK