All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP9199

The methods of determination of selected alergens and antinutritional components in foods.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Metody stanovení vybraných alergenů a antinutričních látek v potravinách

  • Annotation in Czech

    Budou vypracovány metody HPLC stanovení vybraných potravinových alergenů (alergeny vajec - avidin, ovomukoid, ovalbumin; alergeny mléka - beta-laktoglobulin) a antinutričních látek obsažených v některých potravinách (lektiny obilnin a luštěnin, inhibitory proteas a amylas obilnin a luštěnin). Metody budou založeny jak na biospecifických, tak i biomimetických sorpčních metodách. Testovány budou i možnosti využití méně specifických metod jako jsou HPLC v reversní fázi a HPLC na ionexech. Výsledky budou uveřejněny v odborném tisku.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Projekt byl řešen podle plánu. Byla vybrána a ověřena metodika stanovení alergenů a antinutričních látek v potravinách.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1999

  • Realization period - end

    Jan 1, 2002

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2003/MZE/MZE3QA/U/N/3:1

  • Data delivery date

    Oct 23, 2003

Finance

  • Total approved costs

    1,650 thou. CZK

  • Public financial support

    1,250 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    425 thou. CZK