All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microorganisms as a source of essential fatty acids with focus on extremophile strains

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 18 (SGA0201400001)

  • Main participants

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Univerzita Karlova / Přírodovědecká fakulta<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    14-00227S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny

  • Annotation in Czech

    Mikrobiální "single cell oils" (SCO) obsahují triacylglyceroly (TAG), jež se stávají potenciálně důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin (EFA). Budeme analyzovat SCO získané kultivací řas, kvasinek i bakterií, pokud jde o obsah a spektrum TAG, jež se liší délkou acylu, polohovou a optickou izomerií, a počtem a polohou dvojných vazeb, a tedy chemickými a nutričními vlastnostmi. Analýza bude zahrnovat LC-MS/APCI (kapalinová chromatografie-hmotnostní spektrometrie/chemická ionizace za atmosférického tlaku) a LC-MS/ESI (ionizace elektrosprejem) s kladnou nebo zápornou ionizací. Výsledkem by mělo býti (a) nalezení SCO potenciálně využitelných jako zdroje EFA, a (b) identifikace SCO obsahujících neobvyklé mastné kyseliny, především nenasycené s 16 atomy uhlíku, a to jak přírodní, tak i připravené pomocí prekurzorem řízené biosyntézy. Extremofilní mikroorganismy, které tyto PUFA tvoří a mohou být použity jako slibné zdroje těchto mastných kyselin, se tudíž mohou stát cenným zdrojem nutričně důležitých EFA.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Project was designed under the approved plan and time schedule and all major objectives were met. Altogether, 27 scientific papers were published in peer-reviewed journals, largely dedicated exclusively to this project, and 1 patent was produced. Due to exceptional number of papers it is possible to evaluate the project as "excellent".

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2014

  • Realization period - end

    Dec 31, 2016

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    May 4, 2016

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP17-GA0-GA-U/03:1

  • Data delivery date

    Jun 28, 2017

Finance

  • Total approved costs

    6,128 thou. CZK

  • Public financial support

    6,128 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK