Microorganisms as a source of essential fatty acids with focus on extremophile strains
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 18 (SGA0201400001)
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Univerzita Karlova / Přírodovědecká fakulta<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
14-00227S
Alternative language
Project name in Czech
Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny
Annotation in Czech
Mikrobiální "single cell oils" (SCO) obsahují triacylglyceroly (TAG), jež se stávají potenciálně důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin (EFA). Budeme analyzovat SCO získané kultivací řas, kvasinek i bakterií, pokud jde o obsah a spektrum TAG, jež se liší délkou acylu, polohovou a optickou izomerií, a počtem a polohou dvojných vazeb, a tedy chemickými a nutričními vlastnostmi. Analýza bude zahrnovat LC-MS/APCI (kapalinová chromatografie-hmotnostní spektrometrie/chemická ionizace za atmosférického tlaku) a LC-MS/ESI (ionizace elektrosprejem) s kladnou nebo zápornou ionizací. Výsledkem by mělo býti (a) nalezení SCO potenciálně využitelných jako zdroje EFA, a (b) identifikace SCO obsahujících neobvyklé mastné kyseliny, především nenasycené s 16 atomy uhlíku, a to jak přírodní, tak i připravené pomocí prekurzorem řízené biosyntézy. Extremofilní mikroorganismy, které tyto PUFA tvoří a mohou být použity jako slibné zdroje těchto mastných kyselin, se tudíž mohou stát cenným zdrojem nutričně důležitých EFA.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
EE - Microbiology, virology
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Project was designed under the approved plan and time schedule and all major objectives were met. Altogether, 27 scientific papers were published in peer-reviewed journals, largely dedicated exclusively to this project, and 1 patent was produced. Due to exceptional number of papers it is possible to evaluate the project as "excellent".
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2014
Realization period - end
Dec 31, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
May 4, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-GA0-GA-U/03:1
Data delivery date
Jun 28, 2017
Finance
Total approved costs
6,128 thou. CZK
Public financial support
6,128 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK