Analysis of the composition of triacylglycerols and other lipids in nutritionally important microbial oils and fats.
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 14 (SGA02011GA-ST)
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta technologie ochrany prostředí
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P503-11-0215
Alternative language
Project name in Czech
Analýza složení triacylglycerolů a dalších lipidů v mikrobiálních olejích a tucích důležitých pro výživu.
Annotation in Czech
Řasy, kvasinky a plísně produkují “single cell oils” (SCO), které obsahují jako hlavní složku triacylglyceroly (TG), jež jsou důležitým zdrojem gama-linolenové kyseliny a dalších neobvyklých polyenových mastných kyselin důležitých pro výživu lidí i zvířat. Cílem projektu je vůbec poprvé analyzovat SCO pokud jde o obsah a spektrum intaktních TG. Ty se liší délkou acylů, počtem a polohou dvojných vazeb, stereochemickou pozicí a cis/trans izomerií. Výsledkem je obrovský počet izomerů s podstatně odlišnými vlastnostmi a výživovou hodnotou. Separace pomocí HPLC bude optimalizována použitím několika kolon v sérii k dosažení co nejvyšší selektivity separace. Analýza bude zahrnovat LC-MS-APCI (hmotnostní spektrometrie-chemická ionizace při atmosférickém tlaku). U TG obsahujících neobvyklé nebo nové mastné kyseliny budou chromatografické píky preparativně izolovány a identifikovány pomocí NMR. APCI bude použita pro analýzu širokého spektra přírodních vzorků, především (a) SCO důležitých pro výživu, a (b) SCO obsahujících neobvyklé mastné kyseliny s lichým počtem uhlíků, mastné kyseliny s velmi dlouhým řetězcem, neobvyklými polohami dvojných vazeb a/nebo větvenými alkylovými řetězci.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Investigator team developed LC-MS/MS methods for identification and determination of triacylglycerol regioisomers and enantiomers. These methods were applied for characterization of microorganisms, for the study of microbial processes and its products. Broad scope research is documented in 26 articles published in journals with IF ranging from 0.791 to 4.494.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2011
Realization period - end
Dec 31, 2015
Project status
U - Finished project
Latest support payment
May 26, 2015
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP16-GA0-GA-U/01:1
Data delivery date
Sep 25, 2017
Finance
Total approved costs
6,000 thou. CZK
Public financial support
6,000 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK