Reduction of biogenic amines content in model systems
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 21 (SGA0201700001)
Main participants
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická<br>Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně / Fakulta technologická
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
17-09594S
Alternative language
Project name in Czech
Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech
Annotation in Czech
Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární dusíkaté látky vznikající dekarboxylací aminokyselin s charakteristickými fyziologickými účinky v živých organizmech. Jejich nadměrný příjem může vést ke zdravotním problémům. Řada mikroorganizmů vyskytujících se v potravinách (např. kultury bakterií mléčného kvašení nebo gramnegativní kontaminanty) disponuje dekarboxylázovou aktivitou vedoucí k produkci BA. Výskyt BA tak podstatně ovlivňuje jakost potravin a jejich bezpečnost. Pozornost by proto měla být věnována nástrojům, které by mohly snížit obsah BA. Projekt je zaměřen na studium vlivu (i) mikroorganizmů schopných utilizovat některé BA; (ii) aplikaci enzymových preparátů, (iii) přirozeně se vyskytujících antimikrobních látek nebo kultur, které tyto látky produkují, na dekarboxylázovou aktivitu vybraných mikroorganizmů. Experimenty budou realizovány v modelových systémech bujónů simulujících podmínky v potravinách. Zároveň bude provedeno hodnocení vlivu vnějších faktorů na kinetiku degradace BA a expresi genů kódujících degradační enzymy (především aminooxidázy) a dekarboxylázy.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project brought a number of valuable findings concerning the production and methods of minimizing biogenic amines in food and partially expanded the knowledge of microbial production of these substances at the DNA / RNA level. Three PhD students participated in the project.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2017
Realization period - end
Dec 31, 2019
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 26, 2019
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP20-GA0-GA-U/02:1
Data delivery date
Jul 23, 2020
Finance
Total approved costs
7,103 thou. CZK
Public financial support
6,392 thou. CZK
Other public sources
711 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK