All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Reduction of biogenic amines content in model systems

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 21 (SGA0201700001)

  • Main participants

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická<br>Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně / Fakulta technologická

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    17-09594S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech

  • Annotation in Czech

    Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární dusíkaté látky vznikající dekarboxylací aminokyselin s charakteristickými fyziologickými účinky v živých organizmech. Jejich nadměrný příjem může vést ke zdravotním problémům. Řada mikroorganizmů vyskytujících se v potravinách (např. kultury bakterií mléčného kvašení nebo gramnegativní kontaminanty) disponuje dekarboxylázovou aktivitou vedoucí k produkci BA. Výskyt BA tak podstatně ovlivňuje jakost potravin a jejich bezpečnost. Pozornost by proto měla být věnována nástrojům, které by mohly snížit obsah BA. Projekt je zaměřen na studium vlivu (i) mikroorganizmů schopných utilizovat některé BA; (ii) aplikaci enzymových preparátů, (iii) přirozeně se vyskytujících antimikrobních látek nebo kultur, které tyto látky produkují, na dekarboxylázovou aktivitu vybraných mikroorganizmů. Experimenty budou realizovány v modelových systémech bujónů simulujících podmínky v potravinách. Zároveň bude provedeno hodnocení vlivu vnějších faktorů na kinetiku degradace BA a expresi genů kódujících degradační enzymy (především aminooxidázy) a dekarboxylázy.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project brought a number of valuable findings concerning the production and methods of minimizing biogenic amines in food and partially expanded the knowledge of microbial production of these substances at the DNA / RNA level. Three PhD students participated in the project.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2017

  • Realization period - end

    Dec 31, 2019

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 26, 2019

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP20-GA0-GA-U/02:1

  • Data delivery date

    Jul 23, 2020

Finance

  • Total approved costs

    7,103 thou. CZK

  • Public financial support

    6,392 thou. CZK

  • Other public sources

    711 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK