Isothiocyanates in food, products and reaction mechanism
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Celoškolské pracoviště
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Produkty a mechanismy reakcí isothiokyanátů v potravinách
Annotation in Czech
Potrava člověka obsahuje množství strumigenních látek interferujících s metabolismem jódu. Z přirozených složek potravin jsou v souvislosti s hypothyreosou významné organické kyanáty, isothiokyanáty (včetně goitrinu) a kyanátové ionty, jejichž prekurzoryjsou glukosinoláty (thioglukosidy) vyskytující se v zeleninách a olejninách z čeledi rostlin brukvovitých. Isothiokyanáty jsou reaktivní látky vstupující do reakcí s biologicky významnými sloučeninami obsahujícími thiolové skupiny, aminoskupiny a hydroxyskupiny a tato reaktivita souvisí s jejich prokázanými negativními (strumigenita) i pozitivními účinky (antimikrobní, antimutagenní, antikarcinogení aktivita). V projektu se navrhuje studium reakcí přirozeně se vyskytujících isothiokyanátů s významnýmisložkami potravin (s aminokyselinami a bílkovinami). Cílem navrhovaného projektu je detailní kvalitativní a kvantitativní analýza produktů reakcí a studium fyzikálněchemických faktorů ovlivňujících jejich vznik, reaktivitu a případné následné reakce. Vý
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Byly identifikovány produkty a sekundární degradační produkty reakcí allylthiokyanátů a indolových glukosinolátů s aminokyselinami, peptidy a sloučeninami síry. Bylo dosaženo řady významných výsledků s přímou aplikací v potravinářství. Část výsledků je p
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
1,229 thou. CZK
Public financial support
1,229 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK