All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Isothiocyanates in food, products and reaction mechanism

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Celoškolské pracoviště

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Produkty a mechanismy reakcí isothiokyanátů v potravinách

  • Annotation in Czech

    Potrava člověka obsahuje množství strumigenních látek interferujících s metabolismem jódu. Z přirozených složek potravin jsou v souvislosti s hypothyreosou významné organické kyanáty, isothiokyanáty (včetně goitrinu) a kyanátové ionty, jejichž prekurzoryjsou glukosinoláty (thioglukosidy) vyskytující se v zeleninách a olejninách z čeledi rostlin brukvovitých. Isothiokyanáty jsou reaktivní látky vstupující do reakcí s biologicky významnými sloučeninami obsahujícími thiolové skupiny, aminoskupiny a hydroxyskupiny a tato reaktivita souvisí s jejich prokázanými negativními (strumigenita) i pozitivními účinky (antimikrobní, antimutagenní, antikarcinogení aktivita). V projektu se navrhuje studium reakcí přirozeně se vyskytujících isothiokyanátů s významnýmisložkami potravin (s aminokyselinami a bílkovinami). Cílem navrhovaného projektu je detailní kvalitativní a kvantitativní analýza produktů reakcí a studium fyzikálněchemických faktorů ovlivňujících jejich vznik, reaktivitu a případné následné reakce. Vý

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Byly identifikovány produkty a sekundární degradační produkty reakcí allylthiokyanátů a indolových glukosinolátů s aminokyselinami, peptidy a sloučeninami síry. Bylo dosaženo řady významných výsledků s přímou aplikací v potravinářství. Část výsledků je p

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 1998

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    1,229 thou. CZK

  • Public financial support

    1,229 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK