An Impact of the Chemical Composition of Potato Tubers on Its Utilisation
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vliv chemického složení na užitné vlastnosti brambor
Annotation in Czech
Cílem projektu je zmapování obsahu významných ukazatelů u vybraných novošlechtění a odrůd brambor pěstovaných v ČR. Objasnění jejich vztahů ke změnám zbarvení a obsahu karotenoidů u syrových hlíz, hlíz po uvaření a po zpracování smažením. Sledovanými znaky bude vedle běžně sledovaných ukazatelů obsah organických kyselin (chlorogenové, kávové, citronové, jablečné), aminokyselin (tyrosinu a dalších), redukujících cukrů, sacharózy, vitaminu C a karotenoidů. Na základě zjištěných skutečností budou vypraována kriteria pro výběr odrůd, které po úpravě nepodléhají nepříznivým změnám zbarvení a odrůd s vyšším obsahem karotenoidů a vitaminu C, tedy odrůd příznivě působících na zdraví obyvatelstva.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
9B - 9
CEP - secondary branch
EF - Botany
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10611 - Plant sciences, botany<br>10612 - Mycology<br>21101 - Food and beverages
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1994
Realization period - end
Jan 1, 1996
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1997/GA0/GA07GA/V/9:7
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
835 thou. CZK
Public financial support
1,260 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK