The profile of carotenoids in selected apple varieties in relation to storage conditions
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
INTER-EXCELLENCE
Call for proposals
INTER-EXCELLENCE 2 (SMSM2016LTC01)
Main participants
Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
MSMT-15304/2017-1
Alternative language
Project name in Czech
Charakteristika odrůdových rozdílů v obsahu karotenoidů ve vybraných kultivarech jablek a jejich závislost na podmínkách skladování
Annotation in Czech
Cílem předkládaného projektu je charakteristika obsahu karotenoidů (především ß-karotenu, luteinu, zeaxanthinu, violaxanthinu, neoxanthinu) a fenolických látek ve zrajících, zralých a skladovaných jablkách vybraných odolných odrůd, vyšlechtěných na ÚEB. Plánujeme optimalizovat metodiku stanovení tak, abychom rozšířili spektrum stanovených karotenoidů. Získáme tak informaci o složení a obsahu antioxidantů ve zralých jablkách vybraných odrůd. Chceme také popsat kvalitativní i kvantitativní změny obsahu karotenoidů i fenolických látek v průběhu zrání i skladování a zjistit, do jaké míry jsou tyto změny odrůdově specifické. K vysvětlení změn obsahu karotenoidů přispějeme sledováním regulace jejich biosyntézy na úrovni exprese phytoene syntázy, tj. stěžejního enzymu první fáze syntézy karotenoidů. Pomocí získaných výsledků umožníme charakterizovat odrůdy jablek s nejvyšším obsahem antioxidantů a definovat optimální podmínky skladování. Výsledky budou zahrnuty do jednotlivých výročních zpráv, do celkové závěrečné zprávy a publikovány.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
CE - Biochemistry
CEP - another secondary branch
EF - Botany
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>10611 - Plant sciences, botany<br>10612 - Mycology
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
We specified carotenoid and phenolic acid contents in peels and fleshes of ripening, harvested and stored apples (during storage under 3 different conditions). The highest carotenoid content was found in harvested apples, it decreased during storage, at least in ULO boxes. The contents of phenolic acid was low in harvested apples and it usually increased during storage – without any effect of storage conditions. These results were presented in 1 paper and 3 posters.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jun 1, 2017
Realization period - end
Mar 31, 2020
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 24, 2020
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP21-MSM-LT-U/01:1
Data delivery date
Jun 15, 2021
Finance
Total approved costs
2,869 thou. CZK
Public financial support
2,869 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK