All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of capillary electrophoresis for analysis of bioactive compounds in food

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Použití kapilární elektroforesy pro analýzu bioaktivních látek v potravinách

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je vývoj metod elektroforetického stanovení vybraných (rostlinné, živočišné, mikrobiální) bioaktivních látek v potravinách. Při vývoji metod bude zejména aplikována technika on-line spojení kapilární isotachoforesa - kapilárníelektroforesaa taktéž kapilární zónová elektroforesa, jednorozměrná a dvourozměrná kapilární isotachoforesa. Použití skenovacího UV-VIS detektoru (200 - 600 nm) významně rozšiřuje možnosti této techniky. Hlavní přednosti kapilární elektroforesy je nízkýdosažitelný detekční limit, dobrá opakovatelnost analýz, minimální úprava vzorku, nízké provozní náklady a možnost využití instrumentace tuzemské výroby. Vypracované metodiky budou průběžně publikovány a na závěr bude vypracován soubor metodik, který semůže stát užitečným nástrojem pro rutinní i speciální analýzy výrobcům potravin, kontrolním orgánům, případně i dalším pracovištím. Zájem laboratoře České zemědělské a potravinářské inspekce a Ústřední celně-technické laboratoře podílet se na řešení

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - secondary branch

    CG - Electrochemistry

  • CEP - another secondary branch

    GM - Food industry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The objectives of the project were to develop and validate capillary electrophoresis (CE) methods for the determination of selected bioactive compounds in foods. One- and/or two-dimensional capillary isotachophoresis (CITP and/or 2D-CITP) and on-line cou

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2003

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-GA0-GA-U/07:6

  • Data delivery date

    Jan 15, 2009

Finance

  • Total approved costs

    990 thou. CZK

  • Public financial support

    990 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK