Application of capillary electrophoresis for analysis of bioactive compounds in food
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Použití kapilární elektroforesy pro analýzu bioaktivních látek v potravinách
Annotation in Czech
Cílem projektu je vývoj metod elektroforetického stanovení vybraných (rostlinné, živočišné, mikrobiální) bioaktivních látek v potravinách. Při vývoji metod bude zejména aplikována technika on-line spojení kapilární isotachoforesa - kapilárníelektroforesaa taktéž kapilární zónová elektroforesa, jednorozměrná a dvourozměrná kapilární isotachoforesa. Použití skenovacího UV-VIS detektoru (200 - 600 nm) významně rozšiřuje možnosti této techniky. Hlavní přednosti kapilární elektroforesy je nízkýdosažitelný detekční limit, dobrá opakovatelnost analýz, minimální úprava vzorku, nízké provozní náklady a možnost využití instrumentace tuzemské výroby. Vypracované metodiky budou průběžně publikovány a na závěr bude vypracován soubor metodik, který semůže stát užitečným nástrojem pro rutinní i speciální analýzy výrobcům potravin, kontrolním orgánům, případně i dalším pracovištím. Zájem laboratoře České zemědělské a potravinářské inspekce a Ústřední celně-technické laboratoře podílet se na řešení
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
CG - Electrochemistry
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The objectives of the project were to develop and validate capillary electrophoresis (CE) methods for the determination of selected bioactive compounds in foods. One- and/or two-dimensional capillary isotachophoresis (CITP and/or 2D-CITP) and on-line cou
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2003
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-GA0-GA-U/07:6
Data delivery date
Jan 15, 2009
Finance
Total approved costs
990 thou. CZK
Public financial support
990 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK