Application of capillary isotachophoresis in food analysis
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití kapilární isotachoforesy v analýze potravin
Annotation in Czech
Cílem projektu je vývoj a validace metod isotachoforetického stanovení vybraných látek v potravinách. Při vývoji metod budou aplikovány techniky jednorozměrné a dvourozměrné kapilární isotachoforesy a kombinace isotachoforesa - zónová elektroforesa. Jejich použití má zejména tyto přednosti: vysoká opakovatelnost analýz, minimální úprava vzorku, nízké provozní náklady a možnosti využití instrumentace tuzemské výroby. V souvislosti s povinnostmi vyplývajícími ze zákona o potravinách bude vypracován soubormetodik, které se mohou stát užitečným nástrojem pro rutinní i speciální analýzy výrobcům potravin, kontrolním orgánům, případně i dalším pracovištím. Zejména laboratoře České zemědělské a potravinářské inspekce a Ústřední celně-technické laboratoře podílet se na řešení formou kooperace dává projektu širší dimenzi.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
CG - Electrochemistry
CEP - another secondary branch
GM - Food industry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Byly vyvinuty a ověřeny metody isotachoforetického stanovení vybraných látek v potravinách (fumarové kyseliny v jablečném džusu, kreatininu v masných výrobcích, rutinu v pohance aj). Cíle projektu byly splněny. Velmi dobré jsou publikační výstupy v mezi
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1999
Realization period - end
Jan 1, 2001
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Data delivery date
Apr 1, 2003
Finance
Total approved costs
450 thou. CZK
Public financial support
450 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK