All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Prooxidants and antioxidants in food of plant origin

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    525/06/0268

Alternative language

  • Project name in Czech

    Prooxidanty a antioxdianty v potravinách rostlinného původu

  • Annotation in Czech

    Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny, reaktivní dusíkaté látky, radikály), které souvisí s procesem stárnutí organismu. Na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem (zpomalování procesu stárnutí) řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). Zjištění obsahu těchto látek v potravinách má tedy velký význam. Cíle tohoto projektu jsou následující:  výběr vhodné metody pro určení obsahu prooxdiantů a antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce)studium příspěvku jednotlivých chemických sloučenin či skupin k celkovému obsahu prooxidantů a antioxidantůstudiumvlivu technologických procesů na obsah prooxidantů a antioxidantů v potravinách rostlinného původu.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The aim of the project was to develop and compare of set of analytical methods, which were found to be suitable for evaluation of antioxidant and prooxidant capacity of food of plant origin and for evaluation of impact of technological process on antioxi

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2006

  • Realization period - end

    Dec 31, 2008

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 25, 2008

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP09-GA0-GA-U/02:2

  • Data delivery date

    Oct 22, 2009

Finance

  • Total approved costs

    1,205 thou. CZK

  • Public financial support

    1,205 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK