The texture of potato tubers during processing
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Textura bramborových hlíz v průběhu zpracování
Annotation in Czech
Cílem projektu je sledování korelačních vztahů mezi chemickým složením, instrumentálními metodami měřenou texturou a senzorickými vlastnostmi hlíz brambor. Sledovanými znaky bude vedle běžně stanovenésušiny, škrobnatosti a varného typu detailní analýza škrobových a neškrobových sacharidů, obrazová analýza makro a mikro struktury, proměření fyzikálně mechanických vlastností včetně sledování vlivu fyziologického stavu hlíz na rheologické vlastnosti. Výsledky rozšíří poznatky o jednotlivých odrůdách, jejich technologické použitelnosti a textuře potravinářskýc h výrobků z brambor.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
CEP - another secondary branch
BM - Solid-state physics and magnetism
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10302 - Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
N - Nesplněno zadání
Project results evaluation
Projekt si kladl za cíl sledovat korelační vztahy mezi chem.složením, texturou a senzorickými vlastnostmi. Přes dosažené pozoruhodné výsledky (nové metody sledování textury,vliv zpracování supervysokým tlakem na texturu) a velké množství naměřených dat d
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
2,081 thou. CZK
Public financial support
1,928 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK