All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The texture of potato tubers during processing

Project goals

The aim of the proposed project is the investigation of correlation relations among chemical composition, experimental methods for texture measurements and sensoric properties of potatoes. Except of commonly observed dry matter, starchiness and boiling type, there will be some other observed traits: detailed analysis of starch and nonstarch polysacharides, image analysis of macro and micro structures, investigation of physical mechanical properties including the investigation of influence of physiological state of tubers on rheological properties. Results can increase the knowledge's about, individual varieties, their technological utilisation and texture of food products from potatoes.

Keywords

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Textura bramborových hlíz v průběhu zpracování

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je sledování korelačních vztahů mezi chemickým složením, instrumentálními metodami měřenou texturou a senzorickými vlastnostmi hlíz brambor. Sledovanými znaky bude vedle běžně stanovenésušiny, škrobnatosti a varného typu detailní analýza škrobových a neškrobových sacharidů, obrazová analýza makro a mikro struktury, proměření fyzikálně mechanických vlastností včetně sledování vlivu fyziologického stavu hlíz na rheologické vlastnosti. Výsledky rozšíří poznatky o jednotlivých odrůdách, jejich technologické použitelnosti a textuře potravinářskýc h výrobků z brambor.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering

  • CEP - another secondary branch

    BM - Solid-state physics and magnetism

  • 10302 - Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)
    20401 - Chemical engineering (plants, products)
    20402 - Chemical process engineering
    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    N - Nesplněno zadání

  • Project results evaluation

    Projekt si kladl za cíl sledovat korelační vztahy mezi chem.složením, texturou a senzorickými vlastnostmi. Přes dosažené pozoruhodné výsledky (nové metody sledování textury,vliv zpracování supervysokým tlakem na texturu) a velké množství naměřených dat d

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 1998

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    2,081 thou. CZK

  • Public financial support

    1,928 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK