The texture of potato tubers during processing
Project goals
The aim of the proposed project is the investigation of correlation relations among chemical composition, experimental methods for texture measurements and sensoric properties of potatoes. Except of commonly observed dry matter, starchiness and boiling type, there will be some other observed traits: detailed analysis of starch and nonstarch polysacharides, image analysis of macro and micro structures, investigation of physical mechanical properties including the investigation of influence of physiological state of tubers on rheological properties. Results can increase the knowledge's about, individual varieties, their technological utilisation and texture of food products from potatoes.
Keywords
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Textura bramborových hlíz v průběhu zpracování
Annotation in Czech
Cílem projektu je sledování korelačních vztahů mezi chemickým složením, instrumentálními metodami měřenou texturou a senzorickými vlastnostmi hlíz brambor. Sledovanými znaky bude vedle běžně stanovenésušiny, škrobnatosti a varného typu detailní analýza škrobových a neškrobových sacharidů, obrazová analýza makro a mikro struktury, proměření fyzikálně mechanických vlastností včetně sledování vlivu fyziologického stavu hlíz na rheologické vlastnosti. Výsledky rozšíří poznatky o jednotlivých odrůdách, jejich technologické použitelnosti a textuře potravinářskýc h výrobků z brambor.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
CEP - another secondary branch
BM - Solid-state physics and magnetism
10302 - Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)
20401 - Chemical engineering (plants, products)
20402 - Chemical process engineering
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
N - Nesplněno zadání
Project results evaluation
Projekt si kladl za cíl sledovat korelační vztahy mezi chem.složením, texturou a senzorickými vlastnostmi. Přes dosažené pozoruhodné výsledky (nové metody sledování textury,vliv zpracování supervysokým tlakem na texturu) a velké množství naměřených dat d
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 1998
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
2,081 thou. CZK
Public financial support
1,928 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
2 081 CZK thou.
Public support
1 928 CZK thou.
92%
Provider
Czech Science Foundation
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 1996 - 01. 01. 1998