All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Elaboration of criteria for the prediction of freshness of eggs

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vypracování kritérií pro určování čerstvosti konzumních vajec

  • Annotation in Czech

    Během skladování konzumních vajec dochází k řadě biochemických a fyzikálně-chemických změn, které vedou k postupnému snižování jejich nutriční, senzorické, hygienické a technologické jakosti. V současné době neexistuje jednoznačná metoda na stanovení kvality a čerstvosti vajec. Většina doposud používaných kritérií má empirický nebo semiempirický charakter a vychází z parametrů jako je hmotnost, specifická hmotnost, výška žloutku a bílku, změna viskozity, hodnota pH bílku a pod. Všechny tyto meto jsousilně ovlivněny mnoha faktory a nedávají spolehlivé výsledky. Současný trend směřuje k hledání exaktně měřitelných kritérií. Cílem projektu je vypracování vhodné exaktní metody stanovení čerstvosti a kvality vajec na základě změn, ke kterým dochází běhemskladování. K tomuto účelu budou použity metody instrumentální analýzy, především GC/MS (technika purge and trap), dovolující zkoncentrování minoritních složek a jejich stanovení. Současně budou sledována i další kritéria jako je senzorická jakost, výška

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Řešení projektu přineslo pokrok v hodnocení kvality čerstvých vajec. Uplatnění výsledků řešení je jednak v rovině výzkumu a vývoje (metodická část), jednak v praxi (např. v kontrolních laboratořích). Zklamáním je prezentace výsledků pohybující se pouze n

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1999

  • Realization period - end

    Jan 1, 2001

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3

  • Data delivery date

    Apr 1, 2003

Finance

  • Total approved costs

    1,561 thou. CZK

  • Public financial support

    1,213 thou. CZK

  • Other public sources

    999 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK