Elaboration of criteria for the prediction of freshness of eggs
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vypracování kritérií pro určování čerstvosti konzumních vajec
Annotation in Czech
Během skladování konzumních vajec dochází k řadě biochemických a fyzikálně-chemických změn, které vedou k postupnému snižování jejich nutriční, senzorické, hygienické a technologické jakosti. V současné době neexistuje jednoznačná metoda na stanovení kvality a čerstvosti vajec. Většina doposud používaných kritérií má empirický nebo semiempirický charakter a vychází z parametrů jako je hmotnost, specifická hmotnost, výška žloutku a bílku, změna viskozity, hodnota pH bílku a pod. Všechny tyto meto jsousilně ovlivněny mnoha faktory a nedávají spolehlivé výsledky. Současný trend směřuje k hledání exaktně měřitelných kritérií. Cílem projektu je vypracování vhodné exaktní metody stanovení čerstvosti a kvality vajec na základě změn, ke kterým dochází běhemskladování. K tomuto účelu budou použity metody instrumentální analýzy, především GC/MS (technika purge and trap), dovolující zkoncentrování minoritních složek a jejich stanovení. Současně budou sledována i další kritéria jako je senzorická jakost, výška
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Řešení projektu přineslo pokrok v hodnocení kvality čerstvých vajec. Uplatnění výsledků řešení je jednak v rovině výzkumu a vývoje (metodická část), jednak v praxi (např. v kontrolních laboratořích). Zklamáním je prezentace výsledků pohybující se pouze n
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1999
Realization period - end
Jan 1, 2001
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Data delivery date
Apr 1, 2003
Finance
Total approved costs
1,561 thou. CZK
Public financial support
1,213 thou. CZK
Other public sources
999 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK