All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Study of potential interaction of constituents of non-alcoholic beverages with signaling pathways involved in drug metabolism and carcinogenesis

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 13 (SGA02010GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    P503-10-0579

Alternative language

  • Project name in Czech

    Studium interakcí obsahových složek nealkoholických nápojů s regulačními dráhami metabolismu léčiv a karcinogeneze

  • Annotation in Czech

    Člověk je trvale vystaven působení mnoha chemických sloučenin, z nichž většina pochází z potravy. Řada sloučenin má schopnost aktivovat tzn. xenoreceptory, tj. aryl uhlovodíkový receptor (AhR) a pregnanový X receptor (PXR), což vede k indukci enzymů metabolizujících cizorodé látky a léčiva. V důsledku dochází ke změně v metabolismu léčiv (tzv. lékovým interakcím), k narušení intermediárního metabolismu (lipidů, sacharidů) a aktivaci prokarcinogenů na karcinogeny. Cílem projektu je studovat vliv obsahových složek nealkoholických nápojů na aktivitu receptorů PXR a AhR. Metodicky budou využity gene reporter assays, analýzy RT-PCR, imunobloting a HPLC. Výstupem projektu budou: (i) validované metodiky testování  složek nealkoholických nápojů na aktivity PXRa AhR (ii) publikace v odborném časopise (iii) databáze výsledků přístupná veřejnosti přes webové rozhraní. Přínosem projektu bude zlepšení bezpečnosti a kvality potravin v kontextu předcházení lékovým interakcím, kardiovaskulárním onemocněním a identifikace karcinogenních komponent.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FR - Pharmacology and apothecary chemistry

  • CEP - another secondary branch

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    High quality project, time schedule OK. The data obtained were adequately reported. The published data may be use in risk and hazard assesment of phenolic compounds in beverages. Several students were involved in the project. Outputs of the project: 19 peer-reviewed papers, including 5 reviews. No problems in finances were identified.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2010

  • Realization period - end

    Dec 31, 2012

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 1, 2012

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP13-GA0-GA-U/02:3

  • Data delivery date

    May 17, 2016

Finance

  • Total approved costs

    2,877 thou. CZK

  • Public financial support

    2,877 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK