Study of potential interaction of constituents of non-alcoholic beverages with signaling pathways involved in drug metabolism and carcinogenesis
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 13 (SGA02010GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P503-10-0579
Alternative language
Project name in Czech
Studium interakcí obsahových složek nealkoholických nápojů s regulačními dráhami metabolismu léčiv a karcinogeneze
Annotation in Czech
Člověk je trvale vystaven působení mnoha chemických sloučenin, z nichž většina pochází z potravy. Řada sloučenin má schopnost aktivovat tzn. xenoreceptory, tj. aryl uhlovodíkový receptor (AhR) a pregnanový X receptor (PXR), což vede k indukci enzymů metabolizujících cizorodé látky a léčiva. V důsledku dochází ke změně v metabolismu léčiv (tzv. lékovým interakcím), k narušení intermediárního metabolismu (lipidů, sacharidů) a aktivaci prokarcinogenů na karcinogeny. Cílem projektu je studovat vliv obsahových složek nealkoholických nápojů na aktivitu receptorů PXR a AhR. Metodicky budou využity gene reporter assays, analýzy RT-PCR, imunobloting a HPLC. Výstupem projektu budou: (i) validované metodiky testování složek nealkoholických nápojů na aktivity PXRa AhR (ii) publikace v odborném časopise (iii) databáze výsledků přístupná veřejnosti přes webové rozhraní. Přínosem projektu bude zlepšení bezpečnosti a kvality potravin v kontextu předcházení lékovým interakcím, kardiovaskulárním onemocněním a identifikace karcinogenních komponent.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FR - Pharmacology and apothecary chemistry
CEP - another secondary branch
CE - Biochemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
High quality project, time schedule OK. The data obtained were adequately reported. The published data may be use in risk and hazard assesment of phenolic compounds in beverages. Several students were involved in the project. Outputs of the project: 19 peer-reviewed papers, including 5 reviews. No problems in finances were identified.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2010
Realization period - end
Dec 31, 2012
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 1, 2012
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP13-GA0-GA-U/02:3
Data delivery date
May 17, 2016
Finance
Total approved costs
2,877 thou. CZK
Public financial support
2,877 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK