All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

INTERACTIONS OF ESSENTIAL OILS FROM CULINARY SPICES AND HERBS WITH ENDOCRINE AND DETOXICATION SIGNALLING PATHWAYS

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 21 (SGA0201700001)

  • Main participants

    Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    17-02718S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Interakce esenciálních olejů z kulinářských koření a bylin s endokrinními a detoxikačními signálními drahami.

  • Annotation in Czech

    Sloučeniny obsažené v potravě interagují s hormonálními a detoxikačními drahami u člověka, což může vyústit v endokrinní disrupci a nebo tzv. food-drug interakce. Tyto interakce zahrnují jaderné receptory, receptory pro steroidní hormony a xenoreceptory, jako klíčové regulátory genů řídících detoxikaci a hormonální homeostázu. Účinky několika složek některých esenciálních olejů z kulinářských bylin a koření na vnitrobuněčné receptory byly testovány, ale literární údaje jsou spíše sporadické a postrádající konzistenci a komplexitu. Proto budeme studovat účinky 20-30 esenciálních olejů na transkripční aktivity a funkce receptorů AhR, PXR, CAR, GR, AR, VDR a TR v lidských hepatocytech a buněčných liniích. Expozice receptorů vícesložkovým směsím může vyvolat neočekávatelné účinky. Toto je podepřeno nedávným objevem fenoménu zvaného “tvorba supramolekulárního ligandu”, popsaného pro účinky binárních směsí estrogenů a pesticidů na PXR. Jelikož jsou lidé denně vystaveni působení bylin a koření, získané výsledky mohou mít význam v oblasti lidského zdraví a bezpečnosti potravin.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FR - Pharmacology and apothecary chemistry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project studied possible receptor interactions of essential oils components using in vitro tests. 31 commonly used oils were tested. Several oil components revealed e.g. antagonistic effects (androgenic and glucocorticoid receptors). On the other hand, some terpenes revealed partial agonistic activity toward aryl hydrocarbon receptor.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2017

  • Realization period - end

    Dec 31, 2019

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    May 6, 2019

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP20-GA0-GA-U/02:1

  • Data delivery date

    Jul 23, 2020

Finance

  • Total approved costs

    4,888 thou. CZK

  • Public financial support

    4,800 thou. CZK

  • Other public sources

    88 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK