All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Investigation on pigments formed during technological treatment of garlic and onion

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Standardní projekty 3 (SGA02003GA1PD)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Studium barevných pigmentů vznikajících během technologického zpracování česneku a cibule

  • Annotation in Czech

    Projekt se zabývá problematikou zelenání česneku a růžovění cibule během technologického zpracování těchto zelenin. Hlavním cílem je určení struktury vznikajících pigmentů, jejich prekurzorů a reakčních mechanismů vedoucích k jejich tvorbě. Důraz budekladen i na studium nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují vznik těchto látek, jakož i jejich stabilitu a následné reakce s ostatními složkami potravin. Na základě získaných výsledků budou navrženy možnosti prevence vzniku těchto nežádoucích zabarveníběhem zpracování cibulových zelenin. Předpokládá se též získání vybraných toxikologických dat těchto pigmentů (zejména údaje o jejich případné mutagenní aktivitě).

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    N - Nesplněno zadání

  • Project results evaluation

    Precursors involved in the formation of undesirable pink and green-blue pigments generated during onion and garlic processing, respectively, have been studied. It has been confirmed that the formation of both pigments is of a very similar nature, with (E

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2003

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-GA0-GP-U/06:6

  • Data delivery date

    May 19, 2008

Finance

  • Total approved costs

    547 thou. CZK

  • Public financial support

    547 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK