All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Purine content in meat alternatives: evaluation of risks and possibilities in reducing their impact on hyperuricemia

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Postdoktorandské granty 8 (SGA02008GA1PD)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    525/08/P503

Alternative language

  • Project name in Czech

    Obsah purinových látek v náhražkách masa: zhodnocení rizik a možností snížení jejich vlivu na hyperuricemii

  • Annotation in Czech

    Výskyt dny je ovlivněn dietárním příjmem purinových bází, z nichž zejména u hypoxanthin a adenin mají v organismu vysoký urikogenní potencíiál, který může vést v některých případech k ukládání krystalů kyseliny močové v kloubní tekutině, způsobujícího zánětlivou artritidu. V současné době se prudce rozrostl trh s náhražkami masa, nabízející široké množství potravin z rozmanitých proteinových zdrojů, jako například mykoprotein, sójový proteinový izolát, hrachový protein nebo pšeničný protein. Některé zesurovin, z nichž jsou tyto proteiny izolovány jsou známy vysokým obsahem purinových bází. Přestože jsou tyto výroby nabízeny jako zdravé náhražky masa, jejich zvýšená konzumace by mohla vést k výskytu dny. Vzhledem k tomu, že u některých extraktů nebolátek izolovaných z potravin, zeleniny, ovoce, koření nebo léčivých rostlin byly zjištěny schopnosti inhibovat enzymatický metabolismus purinů, obohacování těchto výrobků jimi by zlepšilo jejich dietetické vlastnosti, odpovídajících kriteriím funkčních

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project aimed revisiting the dietary contribution of foods and drinks on possible incidence of hyperuricaemia and gout. Gout is one of the important diseases prevalent in approx. 2% of population and still on progress. Similar to obesity, gout is a disorder connected with life style. First aim of the project targeted novel vegetarian foods - meat substitutes that are marketed for subjects int

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2008

  • Realization period - end

    Dec 31, 2010

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 16, 2010

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP11-GA0-GP-U/04:3

  • Data delivery date

    Mar 20, 2015

Finance

  • Total approved costs

    994 thou. CZK

  • Public financial support

    994 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK