Genotypic and phenotypic characterization of bacteria from genus Cronobacter isolated from food and environment
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Post-graduate (doctorate) grants
Call for proposals
Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P503-12-P704
Alternative language
Project name in Czech
Genotypová a fenotypová charakterizace bakterií rodu Cronobacter izolovaných z potravin a životního prostředí
Annotation in Czech
Zástupci rodu Cronobacter jsou oportunními patogeny a jsou úzce spojeny s životu nebezpečnými infekcemi novorozenců. Bakterie Cronobacter spp., dříve známy jako Enterobacter sakazakii, byly začleněny do nového rodu teprve nedávno a celá řada informací otéto jedinečné skupině organismů čeká na své odhalení. Vedle spolehlivých metod detekce, patří k hlavním tématům týkajících se této bakterie její přesná identifikace a charakterizace v závislosti na výskytu v potravinářském i životním prostředí. Předmětem projektu bude studium vlastností z hlediska fenotypu i genotypu sbírkových kmenů a získaných izolátů prostřednictvím moderních metod. Např. přítomnost genů pro produkci lipopolysacharidů (molekulárně biologické postupy), proteinové otisky/profily (hmotnostní spektrometrie). Bude sledována spojitost mezi vlastnostmi jednotlivých izolátů a jejich zdrojem, a zastoupení jednotlivých druhů rodu Cronobacter v prostředí a potravinách.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
During the project, several methods were optimized in order to detect strains of bacterium Cronobacter and the methods were applied on real food samples. The methods encountered mainly techniques based on PCR with detection of TRFLP and MALDI-TOF. Isolated strains were characterized according particular serotypes and severaly dominant strains of Cronobacter sp. were detected in clinical samples.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2014
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 31, 2014
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP15-GA0-GP-U/02:2
Data delivery date
May 6, 2016
Finance
Total approved costs
1,711 thou. CZK
Public financial support
1,711 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK