All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Genotypic and phenotypic characterization of bacteria from genus Cronobacter isolated from food and environment

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    P503-12-P704

Alternative language

  • Project name in Czech

    Genotypová a fenotypová charakterizace bakterií rodu Cronobacter izolovaných z potravin a životního prostředí

  • Annotation in Czech

    Zástupci rodu Cronobacter jsou oportunními patogeny a jsou úzce spojeny s životu nebezpečnými infekcemi novorozenců. Bakterie Cronobacter spp., dříve známy jako Enterobacter sakazakii, byly začleněny do nového rodu teprve nedávno a celá řada informací otéto jedinečné skupině organismů čeká na své odhalení. Vedle spolehlivých metod detekce, patří k hlavním tématům týkajících se této bakterie její přesná identifikace a charakterizace v závislosti na výskytu v potravinářském i životním prostředí. Předmětem projektu bude studium vlastností z hlediska fenotypu i genotypu sbírkových kmenů a získaných izolátů prostřednictvím moderních metod. Např. přítomnost genů pro produkci lipopolysacharidů (molekulárně biologické postupy), proteinové otisky/profily (hmotnostní spektrometrie). Bude sledována spojitost mezi vlastnostmi jednotlivých izolátů a jejich zdrojem, a zastoupení jednotlivých druhů rodu Cronobacter v prostředí a potravinách.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    During the project, several methods were optimized in order to detect strains of bacterium Cronobacter and the methods were applied on real food samples. The methods encountered mainly techniques based on PCR with detection of TRFLP and MALDI-TOF. Isolated strains were characterized according particular serotypes and severaly dominant strains of Cronobacter sp. were detected in clinical samples.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2012

  • Realization period - end

    Dec 31, 2014

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 31, 2014

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP15-GA0-GP-U/02:2

  • Data delivery date

    May 6, 2016

Finance

  • Total approved costs

    1,711 thou. CZK

  • Public financial support

    1,711 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK