Development and in-vivo verification of effects of bactocereal food additives exhibiting perspective hypocholesterolemic effect.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme II
Call for proposals
SMZE2000II
Main participants
Institut klinické a experimentální medicíny<br>Univerzita Karlova / 1. lékařská fakulta<br>Všeobecná fakultní nemocnice v Praze<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.<br>Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vývoj a in vivo testace účinků baktocereálních potravinových doplňků s perspektivním hypocholesterolemickým účinkem.
Annotation in Czech
Projekt vývoje, testování a ověřování nového baktocereálního potravinového doplňku s hypocholesterolemickým účinkem je založen na spolupráci Výzkumného ústavu potravinářského Praha, Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž, s.r.o., Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž s.r.o. budou ověřeny a napěstovány nové bezpluché linie ječmene s vysokým obsahem rozpustné vlákniny - beta-glukanů, a bude sledována variabilita vlastností ječmene vzhledem k jeho dalšímu pěstování. Ve Výzkumném ústavu potravinářském budou prováděny laboratorní práce související s výběrem a ověřením stability mikroorganismů, dále vývoje vlastního preparátu složeného z mikroorganismů a vlákniny a jeho ověření in vitro. Připravovaný preparát je komplexem vybrané bakteriální starterové kultury (s optimálními vlastnostmi z hlediska rezistence vůči žlučovým kyselinám) a rozpustné vlákniny, tvořené beta-glukany (izolované
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
CEP - another secondary branch
GE - Plant cultivation
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project aiming at development and verification of a new bactocereal food additive with a hypocholesterolemic effect is based on the cooperation among the Food Research Institute Prague, Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd., Institute of Cli
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2000
Realization period - end
Jan 1, 2004
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1
Data delivery date
Jun 30, 2005
Finance
Total approved costs
3,948 thou. CZK
Public financial support
3,937 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
84 thou. CZK