All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QD0183

Development and in-vivo verification of effects of bactocereal food additives exhibiting perspective hypocholesterolemic effect.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Scheme II

  • Call for proposals

    SMZE2000II

  • Main participants

    Institut klinické a experimentální medicíny<br>Univerzita Karlova / 1. lékařská fakulta<br>Všeobecná fakultní nemocnice v Praze<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.<br>Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vývoj a in vivo testace účinků baktocereálních potravinových doplňků s perspektivním hypocholesterolemickým účinkem.

  • Annotation in Czech

    Projekt vývoje, testování a ověřování nového baktocereálního potravinového doplňku s hypocholesterolemickým účinkem je založen na spolupráci Výzkumného ústavu potravinářského Praha, Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž, s.r.o., Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž s.r.o. budou ověřeny a napěstovány nové bezpluché linie ječmene s vysokým obsahem rozpustné vlákniny - beta-glukanů, a bude sledována variabilita vlastností ječmene vzhledem k jeho dalšímu pěstování. Ve Výzkumném ústavu potravinářském budou prováděny laboratorní práce související s výběrem a ověřením stability mikroorganismů, dále vývoje vlastního preparátu složeného z mikroorganismů a vlákniny a jeho ověření in vitro. Připravovaný preparát je komplexem vybrané bakteriální starterové kultury (s optimálními vlastnostmi z hlediska rezistence vůči žlučovým kyselinám) a rozpustné vlákniny, tvořené beta-glukany (izolované

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • CEP - another secondary branch

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project aiming at development and verification of a new bactocereal food additive with a hypocholesterolemic effect is based on the cooperation among the Food Research Institute Prague, Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd., Institute of Cli

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2000

  • Realization period - end

    Jan 1, 2004

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2005

Finance

  • Total approved costs

    3,948 thou. CZK

  • Public financial support

    3,937 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    84 thou. CZK