All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QD1023

Analysis of gluten and quality monitoring of gluten - free raw materials and foods

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Scheme II

  • Call for proposals

    Program II (SMZE2001_2_1)

  • Main participants

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Sdružení celiaků České republiky hájící zájmy lidí,kteří jsou ze zdravotních důvodů nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, o.s.<br>Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Analýza glutenu (lepku) a sledování kvality bezlepkových potravin a surovin

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je zahájit důsledné sledování kvality bezlepkových surovin a potravin a vytvořit podmínky pro komplexní řešení problematiky bezlepkové diety. V průběhu řešení budou zavedeny metody na stanovení glutenu metodami HPLC a MALDI-TOF, které slouží jako srovnávací a doplňující metody k imunoenzymatickým metodám. Budou připraveny specifické monoklonální a polyklonální protilátky . Bude vyvinuta česká ELISA souprava na stanovení glutenu. Na celé řadě českých výrobků určených pro bezlepkovoudietu budou otestovány komerčně dodávané ELISA soupravy se soupravou vyvinutou českýmí odborníky. Bude vytvořena databáze bezlepkových surovin a potravin, kde budou uvedeny stanovené hodnoty glutenu a další nezbytné informace. Tato databáze bude zpřístupněna naInternetu.

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    EC - Immunology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30102 - Immunology

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu jsou významným přínosem pro celiaky, výrobce potravin a kontrolní orgány.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2001

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-MZE-QD-U/04:1

  • Data delivery date

    Jun 29, 2006

Finance

  • Total approved costs

    4,940 thou. CZK

  • Public financial support

    4,940 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK