Analysis of gluten and quality monitoring of gluten - free raw materials and foods
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme II
Call for proposals
Program II (SMZE2001_2_1)
Main participants
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Sdružení celiaků České republiky hájící zájmy lidí,kteří jsou ze zdravotních důvodů nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, o.s.<br>Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Analýza glutenu (lepku) a sledování kvality bezlepkových potravin a surovin
Annotation in Czech
Cílem projektu je zahájit důsledné sledování kvality bezlepkových surovin a potravin a vytvořit podmínky pro komplexní řešení problematiky bezlepkové diety. V průběhu řešení budou zavedeny metody na stanovení glutenu metodami HPLC a MALDI-TOF, které slouží jako srovnávací a doplňující metody k imunoenzymatickým metodám. Budou připraveny specifické monoklonální a polyklonální protilátky . Bude vyvinuta česká ELISA souprava na stanovení glutenu. Na celé řadě českých výrobků určených pro bezlepkovoudietu budou otestovány komerčně dodávané ELISA soupravy se soupravou vyvinutou českýmí odborníky. Bude vytvořena databáze bezlepkových surovin a potravin, kde budou uvedeny stanovené hodnoty glutenu a další nezbytné informace. Tato databáze bude zpřístupněna naInternetu.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
EC - Immunology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30102 - Immunology
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu jsou významným přínosem pro celiaky, výrobce potravin a kontrolní orgány.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2001
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-MZE-QD-U/04:1
Data delivery date
Jun 29, 2006
Finance
Total approved costs
4,940 thou. CZK
Public financial support
4,940 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK