New technology for processing of egg products
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme III
Call for proposals
Program III (SMZE2001_3_1)
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Nové technologie zpracování vaječné suroviny
Annotation in Czech
Je řešena technologie a technika šetrné pasterace a podstatného zlepšení kvality sušeného vaječného bílku metodou intenzivní homogenizace při použití teplot v rozsahu 120 - 130°C. Proces vede k dokonalé sterilitě produktu při současném zlepšení jeho šlehatelnosti, chuti a vůně a zvýšení pevnosti gelu obnoveného bílku. K řešení problematiky cholesterolu a tuku v žloutcích bude testována metoda extrakce pomocí vhodného extrakčního činidla přímo z tekutého produktu a bude snaha sloučit uzavřený cyklus extrakce se sušením a pasterací do jedné operace v jednom zařízení. Výsledkem je sušený produkt s podstatně nižším obsahem cholesterolu a tuků. Do extrahovaného žloutku bude testováno zapracování náhradního, rostlinného tuku.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GB - Agricultural machines and construction
CEP - another secondary branch
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20102 - Construction engineering, Municipal and structural engineering<br>20302 - Applied mechanics<br>20501 - Materials engineering<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu.Výsledky jsou významným přínosem v oboru zpracování vajec, s ohledem k racionální výživě.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2001
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-MZE-QE-U/04:1
Data delivery date
Jun 29, 2006
Finance
Total approved costs
4,200 thou. CZK
Public financial support
3,350 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
850 thou. CZK