The study on the preparation and properties of polymer packaging films with linked bacteriocins suitable for active food packaging.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program MA
Call for proposals
Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.
Annotation in Czech
Projekt je zaměřen na možnosti přípravy a studium vlastností polymerních obalových fólií s aktivní antimikrobní funkcí vhodných pro balení potravin v důsledku uvolňování bakteriocinu nisin. Prvý typ obalových materiálů bude připraven z ionomerních obalových fólií typu Surlyn 1605 a 8140, na které bude navázán nisin za použití systému Ugiho reakce v přítomnosti glutardialdehydu a cyklohexylisokyanidu. Druhý typ bude připraven z běžných polyethylenových (LDPE) a výše uvedených ionomerních obalových fólií,na které bude nanášena vrstva vhodného polymeru (např. polyethylenu či kopolyamidu) s přídavkem bakteriocinu ve formě roztoku nebo vodné disperze. Prvým cílem projektu je stanovení optimálních podmínek přípravy (způsob předúpravy komerčně dostupné fólieči nisinového preparátu, změny podmínek při vlastní úpravě fólie, atd.) uvedených fólií z hlediska jejich maximální antimikrobní účinnosti. Úspěšnost navázání konzervačního činidla bude nejprve ověřována FTIR spektrometrií. Vlastní antimikrobní aktivita
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CD - Macromolecular chemistry
CEP - another secondary branch
CC - Organic chemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10401 - Organic chemistry<br>10404 - Polymer science<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
There were achieved many valuable results during the project solution. They were intensively published and have even a practical use including legal protection of results.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2003
Realization period - end
Jan 1, 2006
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP07-MZE-QF-U/04:2
Data delivery date
Feb 20, 2009
Finance
Total approved costs
1,750 thou. CZK
Public financial support
1,750 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK