Research of frequency of pathogenic and technological unfavourable microflora in milk, and the development of methods to the increasing of technological and hygienic guarantee of raw milk using to the produce of cheeses.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
First-quality and safety nuorishment (National programme of research)
Call for proposals
Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
25880 / 02 - 3020
Alternative language
Project name in Czech
Průzkum výskytu patogenní a technologicky škodlivé mikroflóry v mléce a vývoj metod ke zvýšení technologické jistoty a zajištění zdravotní nezávadnosti mléka jako suroviny pro výrobu sýrů.
Annotation in Czech
Projekt se zabývá průzkumem rizikové patogenní mikroflóry v mléce, izolací jednotlivých patogenních kmenů a jejich toxinů a metodami stanovení technologicky škodlivých a potenciálně patogenních bakterií. Bude vyzkoušena schopnost bakteriálních toxinů přežívat pasterační teploty. Na základě poznatků o průběhu klíčení bude vypracována rychlá metoda stanovení bakteriálních spór bez časově náročné kultivace pro hodnocení mléka před jeho zpracováním. Tyto výsledky budou použity k vypracování stripového testu.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
CE - Biochemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Method for determination technological derogative and potenttialy patogenns microflore in heat treat milk was developed.
Solution timeline
Realization period - beginning
Mar 1, 2003
Realization period - end
Dec 1, 2007
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 27, 2007
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP08-MZE-1B-U/04:2
Data delivery date
Jul 24, 2009
Finance
Total approved costs
4,992 thou. CZK
Public financial support
4,731 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
261 thou. CZK