Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025
Call for proposals
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
572-2018-14152
Alternative language
Project name in Czech
Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků
Annotation in Czech
Cílem projektu je zhodnocení vlivu reformulace vybraných potravin na jejich stabilitu a kvalitu. Řešena bude zejména problematika technologie výroby reformulovaných potravin a dále vliv těchto reformulací na trvanlivost konečného výrobku. V rámci projektu budou řešeny reformulace potravin u klíčových kategorií potravin, zejména se bude jednat o mléčné výrobky, masné výrobky a pekařské výrobky. U konkrétních výrobků bude vždy řešena reformulace komplexně, a to s ohledem na nutriční složení, technologii výroby, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti výrobku včetně jeho trvanlivosti. Dalším cílem projektu je seznámit laickou veřejnost s problematikou reformulovaných potravin včetně jejich přínosů pro lidské zdraví.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
OECD FORD - main branch
10700 - Other natural sciences
OECD FORD - secondary branch
30502 - Other medical science
OECD FORD - another secondary branch
—
CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
FP - Other medical fields
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The results of the project are fully applicable in business activities and the existence of methodologies and detailed procedures enable their immediate implementation by manufacturers. Moreover, these results are in high demand due to the requirements to enhance the nutritional profiles of the main food categories. The project was successful and generated excellent results ready for immediate implementation in such important sectors for filling the consumer basket as bakery, meat production or dairy production.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2023
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 20, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP24-MZE-QK-U
Data delivery date
Jun 20, 2024
Finance
Total approved costs
18,677 thou. CZK
Public financial support
18,677 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK