All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025

  • Call for proposals

    VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    572-2018-14152

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je zhodnocení vlivu reformulace vybraných potravin na jejich stabilitu a kvalitu. Řešena bude zejména problematika technologie výroby reformulovaných potravin a dále vliv těchto reformulací na trvanlivost konečného výrobku. V rámci projektu budou řešeny reformulace potravin u klíčových kategorií potravin, zejména se bude jednat o mléčné výrobky, masné výrobky a pekařské výrobky. U konkrétních výrobků bude vždy řešena reformulace komplexně, a to s ohledem na nutriční složení, technologii výroby, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti výrobku včetně jeho trvanlivosti. Dalším cílem projektu je seznámit laickou veřejnost s problematikou reformulovaných potravin včetně jejich přínosů pro lidské zdraví.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    10700 - Other natural sciences

  • OECD FORD - secondary branch

    30502 - Other medical science

  • OECD FORD - another secondary branch

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    FP - Other medical fields

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The results of the project are fully applicable in business activities and the existence of methodologies and detailed procedures enable their immediate implementation by manufacturers. Moreover, these results are in high demand due to the requirements to enhance the nutritional profiles of the main food categories. The project was successful and generated excellent results ready for immediate implementation in such important sectors for filling the consumer basket as bakery, meat production or dairy production.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2019

  • Realization period - end

    Dec 31, 2023

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 20, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP24-MZE-QK-U

  • Data delivery date

    Jun 20, 2024

Finance

  • Total approved costs

    18,677 thou. CZK

  • Public financial support

    18,677 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK