All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Introduction and implementation of monitoring of selected aroma components in relevant foods available on the Czech market to evaluate health risks

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

    SMZE2025MZE01

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    QL25020024 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Zavedení a implementace monitoringu vybraných složek aromat v relevantních potravinách dostupných na českém trhu pro účely evaluace zdravotních rizik

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je vytvoření podmínek pro rychlé spuštění pilotní fáze monitorování spotřeby a používání aromatických látek v potravinách na trhu ČR, v souladu s čl. 20 nařízení (ES) č. 1334/2008. V první fázi bude realizován vývoj a certifikace laboratorních metod pro spolehlivou analýzu 5 vybraných látek určených k aromatizaci potravin (kofein, theobromin, kumarin, pulegon a kys. kyanovodíková) v 5 kategoriích průmyslově vyráběných potravin. Následně proběhne monitoring uvedených látek napříč spotřebním košem tak, aby získaný soubor dat o konzumní spotřebě těchto látek reprezentativní částí populace ČR mohl být předán EFSA. Údaje o dietární expozici konzumentů látkami k aromatizaci potravin umožní predikci jejich vlivu na zdraví a potažmo opatření k ochraně konzumentů i trhu ČR.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - another secondary branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CB - Analytical chemistry, separation<br>FP - Other medical fields<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2025

  • Realization period - end

    Dec 31, 2027

  • Project status

    Z - Beginning multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-MZE-QL-R

  • Data delivery date

    Feb 3, 2025

Finance

  • Total approved costs

    6,958 thou. CZK

  • Public financial support

    6,958 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK