All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Resveratrol as biological active compound and its significance for human health

Project goals

The chemical additives in food are becoming less and less acceptable for a consumer, while the quirements for a nutrition value of food are ever increasing. Resveratrol is a substance of a natural character, naturally present in some food, namely wine. It is a substance tested by consumers for at least 120 generations from the Roman era. A few biological activities were discovered with resveratrol in the last few years such as positive acting against some cardiovascular diseases described as so called French paradox and anti-cancer chemo-preventive activity. The denominator of those activities are anti-oxidizing features of resveratrol molecule. It can be applied in food other than the traditional wine. These possibilities have not been monitored yet.Studies of the basic physical and chemical features of resveratrol in regard to its further use as an additive substance (anti-oxidant, biologically active substance) in food, including food rich with lipids. The project is engaged in monitoring effects

Keywords

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví

  • Annotation in Czech

    Se stoupajícím růstem požadavků na zdravotní nezávadnost a nutriční hodnotu potravin je pro konzumenta stále méně přijatelná přítomnost chemických aditiv v potravinách. Resveratrol představuje látku přírodního původu, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména ve víně. Jako taková představuje látku, která je odzkoušena konzumenty po nejméně 120 generací počítáno od římské éry. Resveratrol má řadu pozitivních biologických aktivit - jednak předpokládané působení proti vzniku kardiovaskulárního onemocnění, popisované jako t.zv. francouzský paradox, a nedávno popsanou protinádorovou chemopreventivní aktivitu. Jmenovatelem těchto aktivit jsou antioxidační vlastnosti molekuly resveratrolu. V této souvislosti se nabízí možnost jeho dalšíhouplatnění v potravinách kromě tradičního vína. Zatím tyto možnosti nebyly sledovány. V projektu je předpokládáno studium základních fyzikálně-chemických vlastností resveratrolu s ohledem na jeho další využití jako přídatné látky - antioxidan

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

    EA - Morphology and cytology

  • 10601 - Cell biology
    10602 - Biology (theoretical, mathematical, thermal, cryobiology, biological rhythm), Evolutionary biology
    10606 - Microbiology
    10607 - Virology
    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Cíle projektu byly splněny. Publikační aktivita byla dobrá (4 publikace, 1 rukopis, 1 abstrakt v impaktovaném časopise); řada dalších konferenčních příspěvků neobsahuje dedikaci GAČR. Finanční prostředky byly vynaloženy podle plánu. Projekt je hodnocen j

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1999

  • Realization period - end

    Jan 1, 2001

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3

  • Data delivery date

    Apr 1, 2003

Finance

  • Total approved costs

    1,353 thou. CZK

  • Public financial support

    1,194 thou. CZK

  • Other public sources

    371 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK