All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Resveratrol as biological active compound and its significance for human health

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví

  • Annotation in Czech

    Se stoupajícím růstem požadavků na zdravotní nezávadnost a nutriční hodnotu potravin je pro konzumenta stále méně přijatelná přítomnost chemických aditiv v potravinách. Resveratrol představuje látku přírodního původu, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména ve víně. Jako taková představuje látku, která je odzkoušena konzumenty po nejméně 120 generací počítáno od římské éry. Resveratrol má řadu pozitivních biologických aktivit - jednak předpokládané působení proti vzniku kardiovaskulárního onemocnění, popisované jako t.zv. francouzský paradox, a nedávno popsanou protinádorovou chemopreventivní aktivitu. Jmenovatelem těchto aktivit jsou antioxidační vlastnosti molekuly resveratrolu. V této souvislosti se nabízí možnost jeho dalšíhouplatnění v potravinách kromě tradičního vína. Zatím tyto možnosti nebyly sledovány. V projektu je předpokládáno studium základních fyzikálně-chemických vlastností resveratrolu s ohledem na jeho další využití jako přídatné látky - antioxidan

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

    EA - Morphology and cytology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10601 - Cell biology<br>10602 - Biology (theoretical, mathematical, thermal, cryobiology, biological rhythm), Evolutionary biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Cíle projektu byly splněny. Publikační aktivita byla dobrá (4 publikace, 1 rukopis, 1 abstrakt v impaktovaném časopise); řada dalších konferenčních příspěvků neobsahuje dedikaci GAČR. Finanční prostředky byly vynaloženy podle plánu. Projekt je hodnocen j

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1999

  • Realization period - end

    Jan 1, 2001

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3

  • Data delivery date

    Apr 1, 2003

Finance

  • Total approved costs

    1,353 thou. CZK

  • Public financial support

    1,194 thou. CZK

  • Other public sources

    371 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK