Resveratrol as biological active compound and its significance for human health
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví
Annotation in Czech
Se stoupajícím růstem požadavků na zdravotní nezávadnost a nutriční hodnotu potravin je pro konzumenta stále méně přijatelná přítomnost chemických aditiv v potravinách. Resveratrol představuje látku přírodního původu, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména ve víně. Jako taková představuje látku, která je odzkoušena konzumenty po nejméně 120 generací počítáno od římské éry. Resveratrol má řadu pozitivních biologických aktivit - jednak předpokládané působení proti vzniku kardiovaskulárního onemocnění, popisované jako t.zv. francouzský paradox, a nedávno popsanou protinádorovou chemopreventivní aktivitu. Jmenovatelem těchto aktivit jsou antioxidační vlastnosti molekuly resveratrolu. V této souvislosti se nabízí možnost jeho dalšíhouplatnění v potravinách kromě tradičního vína. Zatím tyto možnosti nebyly sledovány. V projektu je předpokládáno studium základních fyzikálně-chemických vlastností resveratrolu s ohledem na jeho další využití jako přídatné látky - antioxidan
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
EA - Morphology and cytology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10601 - Cell biology<br>10602 - Biology (theoretical, mathematical, thermal, cryobiology, biological rhythm), Evolutionary biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Cíle projektu byly splněny. Publikační aktivita byla dobrá (4 publikace, 1 rukopis, 1 abstrakt v impaktovaném časopise); řada dalších konferenčních příspěvků neobsahuje dedikaci GAČR. Finanční prostředky byly vynaloženy podle plánu. Projekt je hodnocen j
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1999
Realization period - end
Jan 1, 2001
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Data delivery date
Apr 1, 2003
Finance
Total approved costs
1,353 thou. CZK
Public financial support
1,194 thou. CZK
Other public sources
371 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK