All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The post-harvest processing technology of breadseed poppy ensuring the quality and safety product

Project goals

The project is aimed at production technology of high-quality and safe poppy seeds. The technological processes used in the post-harvest processing will be optimized, namely (i) cleaning of raw poppy and (ii) thermal stabilization. Both processes will be evaluated in terms of the fate of pesticide residues and opium alkaloids. During thermostabilization, the effect of various conditions on the concentration of contaminants in the final product will be assessed, as well as the deactivation of lipases and oxidation products of lipids will be monitored. The application of the measures described in "Verified technology" will not only contribute to meeting the requirements of consumers in the Czech Republic, but will also support the competitiveness of the commodity on the world market.

Keywords

poppy seedpoppyheadalkaloidspesticide residueslipolytic enzymeslipid oxidation products

Public support

  • Provider

    Technology Agency of the Czech Republic

  • Programme

  • Call for proposals

    STA02024TQ030

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    TQ03000899 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Technologie posklizňového zpracování máku setého z pohledu zajištění kvality a bezpečnosti finálního produktu

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je zajištění produkce kvalitního a bezpečného máku. Pro tento účel budou optimalizovány technologické procesy využívané při jeho posklizňovém zpracování, konkrétně (i) čištění surového máku a (ii) tepelná stabilizace. Oba procesy budou komplexně hodnoceny z hlediska osudu reziduí pesticidů a opiových alkaloidů. Při termostabilizaci bude posuzován nejen vliv různých podmínek na koncentrace nežádoucích látek ve výsledném produktu, ale sledována bude i desaktivace lipas, které zhoršují senzorické vlastnosti máku a oxidační produkty lipidů (trvanlivost). Aplikace opatření popsaných v „Ověřené technologii“, hlavním výstupu projektu, přispějí nejen k uspokojení požadavků obchodních partnerů a spotřebitelů v ČR, ale podpoří i konkurenceschopnost komodity na světovém trhu.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    40101 - Agriculture

  • OECD FORD - another secondary branch

    10406 - Analytical chemistry

  • CB - Analytical chemistry, separation
    GD - Fertilization, irrigation, soil treatment
    GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2024

  • Realization period - end

    Dec 31, 2025

  • Project status

    Z - Beginning multi-year project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP24-TA0-TQ-R

  • Data delivery date

    Feb 15, 2024

Finance

  • Total approved costs

    4,956 thou. CZK

  • Public financial support

    4,212 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    743 thou. CZK

Basic information

Recognised costs

4 956 CZK thou.

Public support

4 212 CZK thou.

84%


Provider

Technology Agency of the Czech Republic

OECD FORD

Food and beverages

Solution period

01. 01. 2024 - 31. 12. 2025