The post-harvest processing technology of breadseed poppy ensuring the quality and safety product
Project goals
The project is aimed at production technology of high-quality and safe poppy seeds. The technological processes used in the post-harvest processing will be optimized, namely (i) cleaning of raw poppy and (ii) thermal stabilization. Both processes will be evaluated in terms of the fate of pesticide residues and opium alkaloids. During thermostabilization, the effect of various conditions on the concentration of contaminants in the final product will be assessed, as well as the deactivation of lipases and oxidation products of lipids will be monitored. The application of the measures described in "Verified technology" will not only contribute to meeting the requirements of consumers in the Czech Republic, but will also support the competitiveness of the commodity on the world market.
Keywords
poppy seedpoppyheadalkaloidspesticide residueslipolytic enzymeslipid oxidation products
Public support
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
Programme
—
Call for proposals
STA02024TQ030
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
TQ03000899 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Technologie posklizňového zpracování máku setého z pohledu zajištění kvality a bezpečnosti finálního produktu
Annotation in Czech
Cílem projektu je zajištění produkce kvalitního a bezpečného máku. Pro tento účel budou optimalizovány technologické procesy využívané při jeho posklizňovém zpracování, konkrétně (i) čištění surového máku a (ii) tepelná stabilizace. Oba procesy budou komplexně hodnoceny z hlediska osudu reziduí pesticidů a opiových alkaloidů. Při termostabilizaci bude posuzován nejen vliv různých podmínek na koncentrace nežádoucích látek ve výsledném produktu, ale sledována bude i desaktivace lipas, které zhoršují senzorické vlastnosti máku a oxidační produkty lipidů (trvanlivost). Aplikace opatření popsaných v „Ověřené technologii“, hlavním výstupu projektu, přispějí nejen k uspokojení požadavků obchodních partnerů a spotřebitelů v ČR, ale podpoří i konkurenceschopnost komodity na světovém trhu.
Scientific branches
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2024
Realization period - end
Dec 31, 2025
Project status
Z - Beginning multi-year project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP24-TA0-TQ-R
Data delivery date
Feb 15, 2024
Finance
Total approved costs
4,956 thou. CZK
Public financial support
4,212 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
743 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
4 956 CZK thou.
Public support
4 212 CZK thou.
84%
Provider
Technology Agency of the Czech Republic
OECD FORD
Food and beverages
Solution period
01. 01. 2024 - 31. 12. 2025