The methodology for measuring the amount and analyzing the composition of food waste
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020711%3A_____%2F24%3A10155159" target="_blank" >RIV/00020711:_____/24:10155159 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika pro měření množství a analýzy složení potravinových odpadů
Original language description
Metodika pro měření množství a analýzy složení potravinových odpadů je praktickým návodem pro jednotné stanovení kvantitativní a kvalitativní bilance potravinových odpadů. Stanovuje postupy tvorby bilance pro všechny fáze potravního řetězce (prvovýroba, zpracování a výroba, maloobchodní prodej, distribuce potravin, restaurace, stravovací služby, domácnosti). Cílem zpracování metodiky bylo vytvoření nástroje na národní úrovni využitelného pro porovnávání vývoje produkce odpadů z potravin v průběhu následujících let na území České republiky. Metodika byla připravena pro potřebu státní správy, zejména pro Ministerstvo životního prostředí ČR, odbor cirkulární ekonomiky a odpadů. Získané bilanční výsledky jsou použitelné pro následné ohlašovací povinnosti České republiky pro Evropskou komisi. Dodržování jednotného postupu při stanovení množství odpadů z potravin je zárukou, že informace získané prostřednictvím různých postupů mají v průběhu času srovnatelnou vypovídací úroveň. Takto získané informace jsou použitelné pro statistické zpracování. V souladu s metodikou jsou získané informace relevantním podkladem k řízení odpadového hospodářství a slouží k průběžnému hodnocení účinnosti strategických dokumentů a plnění cílů v oblasti odpadového hospodářství, jakými jsou například Plán odpadového hospodářství ČR a Program předcházení vzniku odpadů, např. opatření: "Vypracovat metodiku pro kvalifikované a kvantifikované hodnocení toku odpadů z potravin a odbornou studii toku těchto odpadů za účelem zjištění aktuálního stavu, získání primárních dat a sledování účinnosti prevenčních opatření v následujících letech".
Czech name
Metodika pro měření množství a analýzy složení potravinových odpadů
Czech description
Metodika pro měření množství a analýzy složení potravinových odpadů je praktickým návodem pro jednotné stanovení kvantitativní a kvalitativní bilance potravinových odpadů. Stanovuje postupy tvorby bilance pro všechny fáze potravního řetězce (prvovýroba, zpracování a výroba, maloobchodní prodej, distribuce potravin, restaurace, stravovací služby, domácnosti). Cílem zpracování metodiky bylo vytvoření nástroje na národní úrovni využitelného pro porovnávání vývoje produkce odpadů z potravin v průběhu následujících let na území České republiky. Metodika byla připravena pro potřebu státní správy, zejména pro Ministerstvo životního prostředí ČR, odbor cirkulární ekonomiky a odpadů. Získané bilanční výsledky jsou použitelné pro následné ohlašovací povinnosti České republiky pro Evropskou komisi. Dodržování jednotného postupu při stanovení množství odpadů z potravin je zárukou, že informace získané prostřednictvím různých postupů mají v průběhu času srovnatelnou vypovídací úroveň. Takto získané informace jsou použitelné pro statistické zpracování. V souladu s metodikou jsou získané informace relevantním podkladem k řízení odpadového hospodářství a slouží k průběžnému hodnocení účinnosti strategických dokumentů a plnění cílů v oblasti odpadového hospodářství, jakými jsou například Plán odpadového hospodářství ČR a Program předcházení vzniku odpadů, např. opatření: "Vypracovat metodiku pro kvalifikované a kvantifikované hodnocení toku odpadů z potravin a odbornou studii toku těchto odpadů za účelem zjištění aktuálního stavu, získání primárních dat a sledování účinnosti prevenčních opatření v následujících letech".
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/SS02030008" target="_blank" >SS02030008: Centre of environmental research: Waste management, circular economy and environmetal secutiry</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
SS02030008č.j. MZP/2024/740/2177
Regulation ID
č. j. MZP/2024/740/2177
Technical parameters
Osvědčení/Protokol o schválení (certifikaci) metodiky na Ministerstvu životního prostředí.
Economical parameters
Metodika má sloužit ke každoroční ohlašovací povinnosti o vzniku potravinového odpadu zavedené směrnicí o odpadech platnou od roku 2019, kdy došlo k přijetí rozhodnutí v přenesené pravomoci. Prvním referenčním rokem byl rok 2020. Cílem podávání zpráv je sledovat a hodnotit provádění opatření k předcházení plýtvání potravinami v členských státech na základě společné metodiky měření úrovně plýtvání potravinami v různých fázích potravinového řetězce. Metodika vychází z postupu nastaveného MŽP pro první ohlašovací období. Metodika má detailně rozpracovaný postup stanovení na základě rozhodnutí EU.
Certification body designation
Ministerstvo životního prostředí, Sekce technické ochrany životního prostředí
Date of certification
—
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel