Influence of wine on cholesterol levels in people with low to middle cardiovascular risk (In Vino Veritas sub-analysis)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023884%3A_____%2F17%3A00007704" target="_blank" >RIV/00023884:_____/17:00007704 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vína na hladinu cholesterolu u zdravých jedinců s nízkým až středním kardiovaskulárním rizikem (sub-analýza In Vino Veritas studie)
Original language description
Cíle: Víno je spojováno s pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu. Data z prospektivních, randomizovaných studií hodnotících vliv užívání vína na hladinu cholesterolu nejsou nicméně dostatečná. Metody a výsledky: In vino veritas je dlouhodobá, prospektivní, multicentrická, randomizovaná studie srovnávající vliv červeného a bílého vína na parametry aterosklerózy. 157 zdravých jedinců s nízkým až středním rizikem kardiovaskulárních chorob bylo randomizováno do dvou skupin na pití bílého (WW, n = 74) nebo červeného vína (RW, n = 72) po dobu jednoho roku. Na konci sledování jsme u celého souboru při porovnání se vstupním vyšetřením nenalezli signifikantní změnu v hladině HDL-cholesterolu (1.66 ± 0.58 vs. 1.62 ± 0.49, p = 0.180). V hladině HDL-cholesterolu nebyl na konci sledování žádný rozdíl ani při srovnání obou skupin (1.60 ± 0.53 vs. 1.64 ± 0.46, p = 0.634). Hladina LDL-cholesterolu u obou skupin významně poklesla (3.73 ± 0.90 vs. 3.48 ± 0.94, p = < 0.001), mezi oběma skupinami nicméně nebyl žádný rozdíl (3.37 ± 0.75 vs. 3.60 ± 1.10, p = 0.134). Závěr: Po roce pití vína jsme u zdravých jedinců se středním rizikem kardiovaskulárních chorob zjistili pokles hladiny LDL-cholesterolu. V hladině HDL-cholesterolu nedošlo k významnější změně. Mezi pitím červeného a bílého vína nebyl ve vlivu na hladinu LDL ani HDL cholesterolu žádný rozdíl.
Czech name
Vliv vína na hladinu cholesterolu u zdravých jedinců s nízkým až středním kardiovaskulárním rizikem (sub-analýza In Vino Veritas studie)
Czech description
Cíle: Víno je spojováno s pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu. Data z prospektivních, randomizovaných studií hodnotících vliv užívání vína na hladinu cholesterolu nejsou nicméně dostatečná. Metody a výsledky: In vino veritas je dlouhodobá, prospektivní, multicentrická, randomizovaná studie srovnávající vliv červeného a bílého vína na parametry aterosklerózy. 157 zdravých jedinců s nízkým až středním rizikem kardiovaskulárních chorob bylo randomizováno do dvou skupin na pití bílého (WW, n = 74) nebo červeného vína (RW, n = 72) po dobu jednoho roku. Na konci sledování jsme u celého souboru při porovnání se vstupním vyšetřením nenalezli signifikantní změnu v hladině HDL-cholesterolu (1.66 ± 0.58 vs. 1.62 ± 0.49, p = 0.180). V hladině HDL-cholesterolu nebyl na konci sledování žádný rozdíl ani při srovnání obou skupin (1.60 ± 0.53 vs. 1.64 ± 0.46, p = 0.634). Hladina LDL-cholesterolu u obou skupin významně poklesla (3.73 ± 0.90 vs. 3.48 ± 0.94, p = < 0.001), mezi oběma skupinami nicméně nebyl žádný rozdíl (3.37 ± 0.75 vs. 3.60 ± 1.10, p = 0.134). Závěr: Po roce pití vína jsme u zdravých jedinců se středním rizikem kardiovaskulárních chorob zjistili pokles hladiny LDL-cholesterolu. V hladině HDL-cholesterolu nedošlo k významnější změně. Mezi pitím červeného a bílého vína nebyl ve vlivu na hladinu LDL ani HDL cholesterolu žádný rozdíl.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30201 - Cardiac and Cardiovascular systems
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Cardiology Letters
ISSN
1338-3655
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
6
Pages from-to
83-88
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85019566504