All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F00%3A389" target="_blank" >RIV/00027006:_____/00:389 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet

  • Original language description

    The role of abscisic acid (ABA) in freezing tolerance induction of barley was studied using a number of approaches. First, the plants were hardened by cold at 3°C. Second, the endogenous ABA content was increased by means of three established methods: (i) rapid dehydration of detached, fully expanded second leaves; (ii) application of 20% polyethylene glycol 8000 (PEG) into the growth solution of plants; or (iii) 7.5x10-5 mol/L ABA supplement into the growth solution. Cold hardening of plants resulted in increased freezing tolerance; only some ABA content fluctuation was observed. The rapid dehydration of detached leaves resulted in an increase of ABA content but not in any significant increase in freezing tolerance. The increase of ABA content in theleaves of intact plants, either due to application of PEG or addition of exogenous ABA into the growth medium, led only to a moderate increase of freezing tolerance. Freezing tolerance of barley leaves could not simply be explained by ABA

  • Czech name

    Vztah mezi obsahem kyseliny abscisové, sušinou a mrazuvzdorností ječmene odrůdy Lunet

  • Czech description

    Role kyseliny abscisové (ABA) při indukci mrazuvzdornosti ječmene byla studována s využitím několika přístupů. Za prvé, rostliny byly otužovány při 3°C. Za druhé, endogenní obsah ABA byl zvýšen buď: (i) rychlou dehydratací oddělených listů, (ii) užitím 20% polyethylen glykolu 8000 (PEG) nebo (iii) přidáním 7.5x10-5 mol/L ABA do živného roztoku. Otužování vedlo ke zvýšení mrazuvzdornosti, zatímco obsah ABA pouze slabě kolísal v listech ječmenů. Rychlá dehydratace listů silně zvýšila obsah ABA, ale pouzenepatrně mrazuvzdornost. Zvýšení obsahu ABA v listech aplikací PEG nebo ABA do živného media vedlo pouze nepatrně ke zvýšení mrazuvzdornosti. Podle obsahu ABA nelze jednoduše vysvětlit zvýšení mrazuvzdornosti listů ječmene.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA522%2F97%2F0842" target="_blank" >GA522/97/0842: Induction of stress proteins and freezing resistance in cereals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2000

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Plant Physiology

  • ISSN

    0176-1617

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    157

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    DE - GERMANY

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    291-297

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database