Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F00%3A389" target="_blank" >RIV/00027006:_____/00:389 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet
Original language description
The role of abscisic acid (ABA) in freezing tolerance induction of barley was studied using a number of approaches. First, the plants were hardened by cold at 3°C. Second, the endogenous ABA content was increased by means of three established methods: (i) rapid dehydration of detached, fully expanded second leaves; (ii) application of 20% polyethylene glycol 8000 (PEG) into the growth solution of plants; or (iii) 7.5x10-5 mol/L ABA supplement into the growth solution. Cold hardening of plants resulted in increased freezing tolerance; only some ABA content fluctuation was observed. The rapid dehydration of detached leaves resulted in an increase of ABA content but not in any significant increase in freezing tolerance. The increase of ABA content in theleaves of intact plants, either due to application of PEG or addition of exogenous ABA into the growth medium, led only to a moderate increase of freezing tolerance. Freezing tolerance of barley leaves could not simply be explained by ABA
Czech name
Vztah mezi obsahem kyseliny abscisové, sušinou a mrazuvzdorností ječmene odrůdy Lunet
Czech description
Role kyseliny abscisové (ABA) při indukci mrazuvzdornosti ječmene byla studována s využitím několika přístupů. Za prvé, rostliny byly otužovány při 3°C. Za druhé, endogenní obsah ABA byl zvýšen buď: (i) rychlou dehydratací oddělených listů, (ii) užitím 20% polyethylen glykolu 8000 (PEG) nebo (iii) přidáním 7.5x10-5 mol/L ABA do živného roztoku. Otužování vedlo ke zvýšení mrazuvzdornosti, zatímco obsah ABA pouze slabě kolísal v listech ječmenů. Rychlá dehydratace listů silně zvýšila obsah ABA, ale pouzenepatrně mrazuvzdornost. Zvýšení obsahu ABA v listech aplikací PEG nebo ABA do živného media vedlo pouze nepatrně ke zvýšení mrazuvzdornosti. Podle obsahu ABA nelze jednoduše vysvětlit zvýšení mrazuvzdornosti listů ječmene.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA522%2F97%2F0842" target="_blank" >GA522/97/0842: Induction of stress proteins and freezing resistance in cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2000
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Plant Physiology
ISSN
0176-1617
e-ISSN
—
Volume of the periodical
157
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
7
Pages from-to
291-297
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—