All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Buckwheat in the Czech Republic and in Europe

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A%23%23%23%23%23915" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:#####915 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Buckwheat in the Czech Republic and in Europe

  • Original language description

    Buckwheat is traditional crop in some European regions and in Czech Republic. In Czech areas, it was the most favourite food in 16th and 17th century, then the growing decrease due to expansion of bakery products and potato popularity. The maximum falling-off of interest in buckwheat was coming up during the last century. In the former Czechoslovakia, what was nearly two times larger country than now Czechia is, the buckwheat was grown on the 2911 hectares with the average yield 790 kg per hectare in the year 1920. Buckwheat is a low input plant making it very suitable for organic farming; however, one of the most serious problems in ecological and conventional buckwheat growing is a lack of quality and suitable buckwheat cultivars in the Czech Republic. There were grown mainly local landraces in the past. Thanks to general unconcern, there was also stopped the breeding of buckwheat in former Czechoslovakia. It was sufficient to import only small amount of sowing material for small gro

  • Czech name

    Pohanka v ČR a v Evropě

  • Czech description

    Pohanka je tradiční plodina některých evropských a českých regionů. V Českých zemích byla nejpopulárnější v 16. a 17.století, pak její obliba klesala náhradou pekařských výrobků z bílé mouky a dovezených brambor.Největší rozkvět zaznamenalo pěstování pohanky v období vytváření samostatného Československa, kdy v roce 1920 byly plochy oseté pohankou 2911 ha s průměrným výnosem 790 kg z ha. Pohanka je plodina s nízkými vstupy, což ji činí vhodnou pro ekologické zemědělství. Bohužel, nejvážnějším problémem(v ekologickém I konvenčním zemědělství) je nedostatek vhodných odrůd. Protože i poptávka po osivu byla malá, a dovezená pohanka dostačovala, vytratily se postupně krajové a lokální odrůdy, které byly pěstovány v minulosti. Současný trend výzkumu se zaměřuje na použití pohanky ve výrobě a přípravě vysoce nutričně a dieteticky hodnotných !zdravých" potravin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzity of underutized cereals and pseudocereals and its use in sustainable agriculture and in healthy food production</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2001

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Advances in Buckwheat Research: Proceedings of the VIII ISB

  • ISBN

    -

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    0-0

  • Publisher name

    IBRA

  • Place of publication

    Chunchon, Korea

  • Event location

    Chunchon, Korea

  • Event date

    Aug 30, 2001

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article