Buckwheat in the Czech Republic and in Europe
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A%23%23%23%23%23915" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:#####915 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Buckwheat in the Czech Republic and in Europe
Original language description
Buckwheat is traditional crop in some European regions and in Czech Republic. In Czech areas, it was the most favourite food in 16th and 17th century, then the growing decrease due to expansion of bakery products and potato popularity. The maximum falling-off of interest in buckwheat was coming up during the last century. In the former Czechoslovakia, what was nearly two times larger country than now Czechia is, the buckwheat was grown on the 2911 hectares with the average yield 790 kg per hectare in the year 1920. Buckwheat is a low input plant making it very suitable for organic farming; however, one of the most serious problems in ecological and conventional buckwheat growing is a lack of quality and suitable buckwheat cultivars in the Czech Republic. There were grown mainly local landraces in the past. Thanks to general unconcern, there was also stopped the breeding of buckwheat in former Czechoslovakia. It was sufficient to import only small amount of sowing material for small gro
Czech name
Pohanka v ČR a v Evropě
Czech description
Pohanka je tradiční plodina některých evropských a českých regionů. V Českých zemích byla nejpopulárnější v 16. a 17.století, pak její obliba klesala náhradou pekařských výrobků z bílé mouky a dovezených brambor.Největší rozkvět zaznamenalo pěstování pohanky v období vytváření samostatného Československa, kdy v roce 1920 byly plochy oseté pohankou 2911 ha s průměrným výnosem 790 kg z ha. Pohanka je plodina s nízkými vstupy, což ji činí vhodnou pro ekologické zemědělství. Bohužel, nejvážnějším problémem(v ekologickém I konvenčním zemědělství) je nedostatek vhodných odrůd. Protože i poptávka po osivu byla malá, a dovezená pohanka dostačovala, vytratily se postupně krajové a lokální odrůdy, které byly pěstovány v minulosti. Současný trend výzkumu se zaměřuje na použití pohanky ve výrobě a přípravě vysoce nutričně a dieteticky hodnotných !zdravých" potravin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzity of underutized cereals and pseudocereals and its use in sustainable agriculture and in healthy food production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2001
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Advances in Buckwheat Research: Proceedings of the VIII ISB
ISBN
-
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
0-0
Publisher name
IBRA
Place of publication
Chunchon, Korea
Event location
Chunchon, Korea
Event date
Aug 30, 2001
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—