All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F02%3A1692" target="_blank" >RIV/00027006:_____/02:1692 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice

  • Original language description

    Wheat is considered to be one of the most important crops for human nutrition. In addition to widely grown species as bread wheat and durum wheat, interest in certain hulled wheat species has increased. In the framework of wheat genetic resources collection, there were evaluated accessions of spelt, emmer and einkorn wheat. Medium percentage of glumes in harvested spikelets (75.5 % of naked kernels), high thousand kernels weight (52.7 g in average) and high protein content (17.8 %) was observed in speltwheat. Percentage of glumes in harvested emmer spikelets (74.7 % of naked kernels) was similar as in spelt wheat. Lower TKW (36.5 g) influenced lower yield of kernels (2.3 t/ha). Nevertheless, protein content was higher than in spelt wheat, namely 19.8%. Einkorn accessions had lower percentage of naked kernels (71.8 %) and also lower TKW (28.3 g) with the yield on the same level as emmer (2.3 t/ha) and also with similar protein content (19.6 %).

  • Czech name

    Evaluation and utilisation of neglected wheat species

  • Czech description

    Pšenice je považována za jednou z nejvýznamnějších plodin pro lidskou výživu. Kromě široce pěstovaných druhů pšenice seté a pšenice tvrdé se zvyšuje zájem též o některé pluchaté pšenice. V rámci kolekce genetických zdrojů pšenice ve VÚRV Praha byly hodnoceny vzorky pšenice špaldy, dvouzrnky a jednozrnky. U pšenice špaldy byla zjištěna střední úroveň pluchatosti (75,5 % vyloupaných zrn) vysoká hmotnost tisíce semen (v průměru 52,7 g) a vysoký obsah bílkovin (17,8 %). Výnosový potenciál byl u sledovanéhosouboru vysoký a to 5,1 t vyloupaných zrn/ha. Pluchatost pšenice dvouzrnky (74,7 % vyloupaných zrn) byla obdobná jako u špaldy. Nižší HTS (36, 5 g) se promítla i do nižšího výnosu (2,3 t/ha). Obsah bílkovin však byl ještě vyšší než u vzorků špaldy a to 19,8 %. Pšenice jednozrnka měla nejnižší podíl vyloupaných zrn (71,8 %) a také nejnižší HTS (28,3 g) s výnosem a úrovni pšenice dvouzrnky (2,3 t/ha) i s obdobným obsahem bílkovin (19,6 %).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2002

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Broad Variation and Precise Characterization ? Limitation for the Future, Proceedings from the XVIth EUCARPIA Section Genetic Resources Workshop

  • ISBN

    83-88518-47-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    363-364

  • Publisher name

    EUCARPIA

  • Place of publication

    Poznaň

  • Event location

    Poznaň

  • Event date

    May 16, 2001

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article