Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F02%3A1692" target="_blank" >RIV/00027006:_____/02:1692 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice
Original language description
Wheat is considered to be one of the most important crops for human nutrition. In addition to widely grown species as bread wheat and durum wheat, interest in certain hulled wheat species has increased. In the framework of wheat genetic resources collection, there were evaluated accessions of spelt, emmer and einkorn wheat. Medium percentage of glumes in harvested spikelets (75.5 % of naked kernels), high thousand kernels weight (52.7 g in average) and high protein content (17.8 %) was observed in speltwheat. Percentage of glumes in harvested emmer spikelets (74.7 % of naked kernels) was similar as in spelt wheat. Lower TKW (36.5 g) influenced lower yield of kernels (2.3 t/ha). Nevertheless, protein content was higher than in spelt wheat, namely 19.8%. Einkorn accessions had lower percentage of naked kernels (71.8 %) and also lower TKW (28.3 g) with the yield on the same level as emmer (2.3 t/ha) and also with similar protein content (19.6 %).
Czech name
Evaluation and utilisation of neglected wheat species
Czech description
Pšenice je považována za jednou z nejvýznamnějších plodin pro lidskou výživu. Kromě široce pěstovaných druhů pšenice seté a pšenice tvrdé se zvyšuje zájem též o některé pluchaté pšenice. V rámci kolekce genetických zdrojů pšenice ve VÚRV Praha byly hodnoceny vzorky pšenice špaldy, dvouzrnky a jednozrnky. U pšenice špaldy byla zjištěna střední úroveň pluchatosti (75,5 % vyloupaných zrn) vysoká hmotnost tisíce semen (v průměru 52,7 g) a vysoký obsah bílkovin (17,8 %). Výnosový potenciál byl u sledovanéhosouboru vysoký a to 5,1 t vyloupaných zrn/ha. Pluchatost pšenice dvouzrnky (74,7 % vyloupaných zrn) byla obdobná jako u špaldy. Nižší HTS (36, 5 g) se promítla i do nižšího výnosu (2,3 t/ha). Obsah bílkovin však byl ještě vyšší než u vzorků špaldy a to 19,8 %. Pšenice jednozrnka měla nejnižší podíl vyloupaných zrn (71,8 %) a také nejnižší HTS (28,3 g) s výnosem a úrovni pšenice dvouzrnky (2,3 t/ha) i s obdobným obsahem bílkovin (19,6 %).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2002
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Broad Variation and Precise Characterization ? Limitation for the Future, Proceedings from the XVIth EUCARPIA Section Genetic Resources Workshop
ISBN
83-88518-47-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
363-364
Publisher name
EUCARPIA
Place of publication
Poznaň
Event location
Poznaň
Event date
May 16, 2001
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—