Evaluation of protein fractions as biochemical markers for identification of spelt wheat cultivars (Triticum spelta L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A1588" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:1588 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of protein fractions as biochemical markers for identification of spelt wheat cultivars (Triticum spelta L.)
Original language description
Four protein fractions: 1 ? albumins and globulins, 2 ? gliadins, 3 ? glutenins (extracted in NaOH), 4 ? glutenins (extracted in SDS) separated by SDS-PAGE were used as biochemical markers for evaluation of polymorphism level in three spelt wheat cultivars ? Hercule, Altgold a Rouquin, three new?breeders? spelt lines ? H92.27, H92.28 a M92.20 (originated from hybridisation between spelt and common wheat) and reference common wheat cultivar Brea. Electrophoretic phenotypes and zymograms were evaluated bymeans of digital image analysis and Nei and Li coefficient of similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of all four-marker systems showed differences between common wheat cultivar Brea and spelt cultivars andspelt breeders? lines. Also significant differences between old spelt cultivars (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders? lines were found. The reality of the mutual passing of protein fractions (gliadins and glutenins), base
Czech name
Hodnocení bílkovinných frakcí jako biochemických markerů pro identifikaci odrůd pšenice špaldy (Triticum spelta L.)
Czech description
Čtyři bílkovinné frakce (1 ? albuminy a globuliny), 2 ? gliadiny, 3 ? gluteniny (extrahované pomocí NaOH), 4 ? gluteniny (extrahované pomocí SDS) byly děleny v podmínkách SDS na polyakrylamidovém gelu a použity jako biochemické markery pro hodnocení stupně polymorfismu u tří odrůd pšenice špaldy ? Hercule, Altgold a Rouquin a tří novošlechtění ? H92.27, H92.28 a M92.20 (vytvořených křížením pšenice špaldy s pšenicí setou) a referenční odrůdy pšenice seté Brea. Výsledné elektroforeogramy byly digitalizovány a pomocí Nei a Li koeficientu podobnosti byl vyhodnocen vztah mezi sledovanými genotypy. Celkové hodnocení všech čtyř markerovacích systémů vykazovalo diference mezi pšenicí setou Brea, odrůdami špaldy i hybridními liniemi. Rovněž byly zjištěny významné diference mezi původními starými odrůdami pšenice špaldy (Hercule, Altgold a Rouquin) a hybridními liniemi pšenice špaldy. V podmínkách Osbornovy extrakce byla potvrzena skutečnost vzájemného přechodu proteinových frakcí (gliadinů a g
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA303%2F01%2F1380" target="_blank" >GA303/01/1380: Possibilities of spectra products widening for gluten-free diet at coeliac disease: alternative sources, their testing and using</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Volume of the periodical
49
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
99-105
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—