Protein structure variability of Aegilops species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F05%3A%23%23%23%23%23%2339" target="_blank" >RIV/00027006:_____/05:######39 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027006:_____/05:39
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Protein structure variability of Aegilops species
Original language description
A part of the Aegilops collection in the Gene Bank Prague was evaluated for their grain quality. Following Aegilops species were selected Ae. triuncialis, Ae. biuncialis, Ae. neglecta and Ae. geniculata. Crude protein content was performed from two yeartrials. SDS micro-sedimentation test and thousand grain weight (TGW) served as a criterion of grain technological quality. The average crude protein content varied between 187 and 339 mg.kg-1 d.m. and highly exceeded commercial wheat cultivars. The average for 83 accessions was 239 mg.kg-1 d.m. On the basis of previous evaluations, the top 10 tetraploid accessions were chosen for the evaluation of seed protein content and protein fractions using a modified Osborn method. The protein content varied between 290 and 330 mg.kg-1 d.m., which was three times higher than check wheat cultivars Samanta. All particular protein fraction contents were higher as well. The evaluation of relative share of protein fractions in total crude protein showed
Czech name
Variabilita ve struktuře bílkovin u druhů Aegilops
Czech description
Část kolekce rodu Aegylops z Genové banky byla hodnocena vzhledem ke kvalitě zrna. byly vybrány následující druhy rodu Aegylops (Ae. triuncialis, Ae. biuncialis, Ae. neglecta and Ae. geniculata). Obsah hrubých bílkovin byl zhodnocen z dvouletých pokusů.SDS mikrosedimentační test a HTZ sloužily jako kritéria technologické kvality zrna. Průměrný obsah hrubých bílkovin kolísl v rozmezí 187 and 339 mg.kg-1 na sušinu a vysoce převyšoval hodnoty u komerčních odrůd pšenice. Průměrná hodnota bílkovin u 83 položek byla 239 mg.kg-1. Na základě těchto pokusů bylo vybráno deset nejlepších tetraploidních zástupců pro hodnocení celkového proteinu a bílkovinných frakcí sledovaných dle Osbornovy metody. Obsah bílkovin kolísal mezi 290 až 330 mg.kg-1 na sušinu zrna abyl v průměru 3 krát vyšší než u kontrolní odrůdy pšenice Samanta. Rovněž obsahy jednotlivých frakcí bílkovin byly vyšší. Relativní zastoupení albumino-globulinové frakce v bílkovině byl v případě zástupců rodu Aegylops nižší ve srovnání s
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G46066" target="_blank" >1G46066: Conservation of plant biodiversity in the system of sustainable agriculture and landscaping.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Genetics and Plant Breeding
ISSN
1212-1975
e-ISSN
—
Volume of the periodical
41
Issue of the periodical within the volume
—
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
184-188
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—