All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Protein structure variability of Aegilops species

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F05%3A%23%23%23%23%23%2339" target="_blank" >RIV/00027006:_____/05:######39 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027006:_____/05:39

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Protein structure variability of Aegilops species

  • Original language description

    A part of the Aegilops collection in the Gene Bank Prague was evaluated for their grain quality. Following Aegilops species were selected Ae. triuncialis, Ae. biuncialis, Ae. neglecta and Ae. geniculata. Crude protein content was performed from two yeartrials. SDS micro-sedimentation test and thousand grain weight (TGW) served as a criterion of grain technological quality. The average crude protein content varied between 187 and 339 mg.kg-1 d.m. and highly exceeded commercial wheat cultivars. The average for 83 accessions was 239 mg.kg-1 d.m. On the basis of previous evaluations, the top 10 tetraploid accessions were chosen for the evaluation of seed protein content and protein fractions using a modified Osborn method. The protein content varied between 290 and 330 mg.kg-1 d.m., which was three times higher than check wheat cultivars Samanta. All particular protein fraction contents were higher as well. The evaluation of relative share of protein fractions in total crude protein showed

  • Czech name

    Variabilita ve struktuře bílkovin u druhů Aegilops

  • Czech description

    Část kolekce rodu Aegylops z Genové banky byla hodnocena vzhledem ke kvalitě zrna. byly vybrány následující druhy rodu Aegylops (Ae. triuncialis, Ae. biuncialis, Ae. neglecta and Ae. geniculata). Obsah hrubých bílkovin byl zhodnocen z dvouletých pokusů.SDS mikrosedimentační test a HTZ sloužily jako kritéria technologické kvality zrna. Průměrný obsah hrubých bílkovin kolísl v rozmezí 187 and 339 mg.kg-1 na sušinu a vysoce převyšoval hodnoty u komerčních odrůd pšenice. Průměrná hodnota bílkovin u 83 položek byla 239 mg.kg-1. Na základě těchto pokusů bylo vybráno deset nejlepších tetraploidních zástupců pro hodnocení celkového proteinu a bílkovinných frakcí sledovaných dle Osbornovy metody. Obsah bílkovin kolísal mezi 290 až 330 mg.kg-1 na sušinu zrna abyl v průměru 3 krát vyšší než u kontrolní odrůdy pšenice Samanta. Rovněž obsahy jednotlivých frakcí bílkovin byly vyšší. Relativní zastoupení albumino-globulinové frakce v bílkovině byl v případě zástupců rodu Aegylops nižší ve srovnání s

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G46066" target="_blank" >1G46066: Conservation of plant biodiversity in the system of sustainable agriculture and landscaping.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Genetics and Plant Breeding

  • ISSN

    1212-1975

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    41

  • Issue of the periodical within the volume

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    184-188

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database