Utilization of Chip Electrophoresis for Characterization of Cereal varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1296" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1296 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Utilization of Chip Electrophoresis for Characterization of Cereal varieties
Original language description
For identification of varieties of cereals we used new electrophoretic system. The Experion automated electrophoresis system applies a combination of microfluidic separation technology and sensitive fluorescent sample detection to perform rapid and automated analysis of protein. It automatically performs all steps of gel-based electrophoresis (sample separation, staining, destaining, imaging, band detection, and even some data analysis) to deliver reproducible separation and quantitation results in just30 minutes. In our laboratory we used this system for analysis of protein of wheat (LMW and HMW glutenin subunits) and barley (hordeins). This approach was compared with the classic electrophoresis these proteins in polyacrylamide gel and sodium dodecylsulphate. Results were characterized by considerable reproducibility and especially protein patterns of wheat obtained these techniques were very comparable.
Czech name
Využití čipové elektroforézy k charakterizaci odrůd obilovin
Czech description
V posledních letech byla vyvinuta tzv.chipová elektroforéza, která je miniaturizovanou modifikací kapilární elektroforézy. Chipová elektroforéza, představuje kombinaci mikrofluidní separační techniky a citlivé fluorescenční detekce pro kvantifikaci obsahové látky (DNA, RNA nebo proteinů). Dosud je použitelná pouze pro elektroforetické separace v přítomnosti dodecylsulfátu sodného (SDS). V naší laboratoři ve VÚRV byla úspěšně vyzkoušena pro analýzy frakce nízkomolekulárních (LMW-GS) a vysokomolekulárních(HMW-GS) podjednotek gluteninů pšenice a hordeinů ječmene ? oba postupy klasické elektroforézy(SDS-PAGE) se používají pro identifikaci genotypů (odrůd, linií) i pro markerování některých znaků jakosti, které jsou s těmito proteinovými složkami ve vazbě.Metoda chipové elektroforézy byla porovnána s klasickou metodou elektroforézy (SDS-PAGE). Pomocí obou technik byly získány srovnatelné výsledky. Výsledky čipové elektroforézy se vyznačovaly vysokou reprodukovatelností.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Book of proceedings: XX. Biochemický zjazd
ISBN
80-969532-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
410-410
Publisher name
Institute of Molecular Physiology and genetics, Slovak Academy of Sciencis
Place of publication
Piešťany, Slovenská republika
Event location
Piešťany, Slovenská republika
Event date
Sep 12, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—