Reliability and Detection Possibilities of Starch Content in Grain of Winter Wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2044" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2044 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice
Original language description
V souvislosti s deklarovaným programem vlády na výrobu bioetanolu a jeho přidáváním do pohonných hmot na úroveň 5,75% v roce 2010 dle závazné celoevropské směrnice 2003/30/EC, bude přesná a spolehlivá detekce škrobu klíčovým faktorem ocenění suroviny prozemědělce a pro lihovary významným predikčním faktorem výtěžnosti bioethanolu. Oceňování resp. srážky a bonifikace při výkupu obilovin pro produkci biolihu jsou smluvně realizovány na základě obsahu škrobu resp. jeho změn v sušině zrna a to obecně na úrovni plus/mínus 1% (v některých případech i níže) od požadovaného obsahu. Z přímých referenčních stanovení obsahu celkového škrobu jsou v ČR normovány dvě metody: 1- Stanovení škrobu polarimetricky ČSN 467092/21 (1986) resp. ČSN 56 0512-16 (1995) a 2- Enzymatické stanovení škrobu ČSN EN ISO 15914 (2005). V roce 1998 vyšla ještě česká verze evropské normy o stanovení škrobu polarimetrickou metodou dle Ewerse - ČSN EN ISO 10520. Nepřímé metody reprezentuje možnost predikce škrobů pomocí bl
Czech name
Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice
Czech description
V souvislosti s deklarovaným programem vlády na výrobu bioetanolu a jeho přidáváním do pohonných hmot na úroveň 5,75% v roce 2010 dle závazné celoevropské směrnice 2003/30/EC, bude přesná a spolehlivá detekce škrobu klíčovým faktorem ocenění suroviny prozemědělce a pro lihovary významným predikčním faktorem výtěžnosti bioethanolu. Oceňování resp. srážky a bonifikace při výkupu obilovin pro produkci biolihu jsou smluvně realizovány na základě obsahu škrobu resp. jeho změn v sušině zrna a to obecně na úrovni plus/mínus 1% (v některých případech i níže) od požadovaného obsahu. Z přímých referenčních stanovení obsahu celkového škrobu jsou v ČR normovány dvě metody: 1- Stanovení škrobu polarimetricky ČSN 467092/21 (1986) resp. ČSN 56 0512-16 (1995) a 2- Enzymatické stanovení škrobu ČSN EN ISO 15914 (2005). V roce 1998 vyšla ještě česká verze evropské normy o stanovení škrobu polarimetrickou metodou dle Ewerse - ČSN EN ISO 10520. Nepřímé metody reprezentuje možnost predikce škrobů pomocí bl
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Starch and protein characteristics in wheat for industrial utilization; donors of valuable characters, recommendation of cultivars and appropriate growing technologies.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů
ISBN
978-80-86238-30-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
0-0
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 16, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—