Resistance of hop shoot tips to desiccation in relation to their cryopreservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2108" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2108 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odolnost ?in vitro? rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci
Original language description
Tato práce se zabývala praktickými aspekty stanovení obsahu vody ve vzrostných vrcholech chmele po desikaci a stanovením jejich optimálního obsahu vody pro úspěšnou kryoprezervaci. Průběh desikace byl ovlivněn dvěmi faktory: velikostí vzrostných vrcholůa počátečním obsahem vody.U větších vzrostných vrcholů docházelo k pomalejší desikaci ve srovnání s vrcholy menšími. Výrazně vyšší počáteční obsah vody před desikací byl ovlivněn přítomností sytícího roztoku 0,7 M sacharosy na povrchu desikovaných vzorků. Tento přebytek volné vody negativně ovlivňoval odhad přesného obsahu vody ve vzorku. Optimální obsah vody u kryoprezervovaného klonu OK31M se pohyboval kolem 0,45 g vody g sušiny-1. Při tomto obsahu vody poklesla životnost rostlin v důsledku jejich desikace na 90 % a regenerace na 50 %. Maximální dosažená životnost rostlin chmele po jejich kryoprezervaci byla 90% a životnost 40 %, tedy na stejné úrovni jako v důsledku samotné desikace. Dosažení podobné úrovně životnosti rostlin po desi
Czech name
Odolnost ?in vitro? rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci
Czech description
Tato práce se zabývala praktickými aspekty stanovení obsahu vody ve vzrostných vrcholech chmele po desikaci a stanovením jejich optimálního obsahu vody pro úspěšnou kryoprezervaci. Průběh desikace byl ovlivněn dvěmi faktory: velikostí vzrostných vrcholůa počátečním obsahem vody.U větších vzrostných vrcholů docházelo k pomalejší desikaci ve srovnání s vrcholy menšími. Výrazně vyšší počáteční obsah vody před desikací byl ovlivněn přítomností sytícího roztoku 0,7 M sacharosy na povrchu desikovaných vzorků. Tento přebytek volné vody negativně ovlivňoval odhad přesného obsahu vody ve vzorku. Optimální obsah vody u kryoprezervovaného klonu OK31M se pohyboval kolem 0,45 g vody g sušiny-1. Při tomto obsahu vody poklesla životnost rostlin v důsledku jejich desikace na 90 % a regenerace na 50 %. Maximální dosažená životnost rostlin chmele po jejich kryoprezervaci byla 90% a životnost 40 %, tedy na stejné úrovni jako v důsledku samotné desikace. Dosažení podobné úrovně životnosti rostlin po desi
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Establishing of cryobank of vegetative shoot tips of potato and hop.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2007
ISBN
978-80-87011-00-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
558-562
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i.
Place of publication
Praha
Event location
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha
Event date
Mar 21, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—