Risk factors of the occurrence of Fusarium mycotoxins in wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000015" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000015 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25328859:_____/08:#0000384
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Risk factors of the occurrence of Fusarium mycotoxins in wheat
Original language description
The criteria for evaluation of bread wheat quality have recently been completed with limitations of Fusarium mycotoxins content due to health safety. The limits for deoxynivalenol (1250 ug/kg) and zearalenone (100 ug/kg) came in force on 1 July 2006. Ones of main problems in practical implementation of this legislation (Commission Regulation (EC) No. 1881/2006) are a number and costs of performed analyses. A reasonable approach seems to measure the content of mycotoxins in cereals based on risk analysiswhen causal factors of their occurrence are considered. The relationships between the quantified presence of mycotoxin producers F. graminearum and F. culmorum (expressed as a value of FPE - Fusarium protein equivalent), the content of visually scabby kernels (VSK) and a level of mycotoxin contamination were examined. Effects of the preceding crop and soil tillage system on the content of Fusarium mycotoxins....
Czech name
Rizikové faktory ovlivňující výskyt fuzariových mykotoxinů v pšenici
Czech description
Kritéria pro hodnocení kvality pekařské pšenice byla z důvodu zdravotní bezpečnosti nedávno doplněna limity pro obsah fuzariových mykotoxinů. Limity pro deoxynivalenol (1250 ug/kg) a zearalenone (100 ug/kg) vstoupily v platnost 1. července 2006. Jedním zhlavních problémů praktické realizace tohoto předpisu (Commission Regulation (EC) No. 1881/2006) je počet a cena prováděných analýz. Rozumným přístupem se zdá být měření obsahu mykotoxinů v obilninách na základě analýzy rizik faktorů způsobujících jejích výskyt. Byly zkoumány vztahy mezi přítomností producentů mykotoxinů F. graminearum a F. culmorum (vyjádřené hodnotou FPE - Fusarium protein equivalent), obsahem fuzariozních zrn (VSK) a úrovní kontaminace mykotoxiny. Vliv předplodiny a systému zpracování půdy na obsah fuzariových mykotoxinů ... .
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the 4th International Congress on Flour - Bread '07
ISBN
978-953-7005-15-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
—
Publisher name
J J STROSSMAYER UNIV OSIJEK-CROATIA
Place of publication
Croatia
Event location
Opatija, Croatia
Event date
Oct 24, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—