Methodics for Detection of GM papaya 55-1 and 63-1
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000368" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000368 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika detekce geneticky modifikované papáji linií 55-1 a 63-1
Original language description
Metodika popisuje detekci transgenní papáji na základě PCR analýzy vzorku DNA. Podstatou zkoušky je zjistit ve vzorku DNA přítomnost nukleotidové sekvence specifické pro vnesené geny 35S promotoru z CaMV, genu pro obalový protein viru PRSV mírného Hawaiského typu a genu gus z E. coli pro syntézu ß-glukuronidázy, který slouží k průkazu transgenní události a odlišení linií 55-1 a 63-1, amplifikace specifického úseku vnitřního genu papáji papainu slouží k potvrzení přítomnosti DNA pocházejicí z papáji. Poamplifikaci cílové DNA následuje elektroforetické dělení PCR produktů v agarózovém gelu. V transiluminátoru se poté v UV světle vizualizuje hledaný PCR produkt v podobě proužku svítícího na gelu v předem určené pozici.
Czech name
Metodika detekce geneticky modifikované papáji linií 55-1 a 63-1
Czech description
Metodika popisuje detekci transgenní papáji na základě PCR analýzy vzorku DNA. Podstatou zkoušky je zjistit ve vzorku DNA přítomnost nukleotidové sekvence specifické pro vnesené geny 35S promotoru z CaMV, genu pro obalový protein viru PRSV mírného Hawaiského typu a genu gus z E. coli pro syntézu ß-glukuronidázy, který slouží k průkazu transgenní události a odlišení linií 55-1 a 63-1, amplifikace specifického úseku vnitřního genu papáji papainu slouží k potvrzení přítomnosti DNA pocházejicí z papáji. Poamplifikaci cílové DNA následuje elektroforetické dělení PCR produktů v agarózovém gelu. V transiluminátoru se poté v UV světle vizualizuje hledaný PCR produkt v podobě proužku svítícího na gelu v předem určené pozici.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44068" target="_blank" >1B44068: Development and validation of methods for increasing food quality and food safety using molecular biology technologies in agreement with EU regulations.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
3091/09
Regulation ID
—
Technical parameters
Metodika byla schválena MZe ČR, pod č.j 47976/08-18020. ISBN: 978-80-87011-96-6
Economical parameters
Uvedení metody pro detekci GM papáji, která v současné době není v rámci EU povolena. Metodika byla vypracována pro kontrolní účely SZPI. Náklady na vypracování metodiky činily zhruba 50tis Kč.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
—