All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional value of emmer wheat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001142" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001142 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12220/10:00012657 RIV/60460709:41210/10:48993

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky

  • Original language description

    Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.).

  • Czech name

    Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky

  • Czech description

    Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Utilization of spring forms of selected wheat varieties in organic farming.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    65

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database