Nutritional value of emmer wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001142" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001142 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/10:00012657 RIV/60460709:41210/10:48993
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky
Original language description
Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.).
Czech name
Nutriční hodnota pšenice dvouzrnky
Czech description
Pšenice dvouzrnka je dnes opomíjenou pluchatou pšenicí s velmi dlouhou tradicí pěstování. V příspěvku přinášíme zhodnocení nutriční a technologické jakosti šesti krajových odrůd dvouzrnky ve srovnání s pšenicí setou v našich podmínkách. Dvouzrnka má vysoký obsah proteinu v zrnu (až 20%), stejně jako obsah mokrého lepku. Naopak bobtnavost bílkovin a tedy i jejich vhodnost pro přípravu kynutých těst je nízká. Předností je také vyšší obsah některých esenciálních aminokyselin (první limitující aminokyselinou je lysin) ve srovnání s pšenicí setou. Obsah některých vitaminů nebo minerálních látek je také vyšší. V současné době je k dostání v ČR především zrno pšenice dvouzrnky, které může být zpracováno jak v podmínkách drobných (regionálních) výrobců potravin, tak přímo v domácnostech. Nejvhodnějšími výrobky je široká škála nekynutých potravin jako jsou palačinky, pizza, těstoviny, kaše, sušenky a nebo přídavek dvouzrnkové mouky do pečiva (domácí chléb apod.).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Utilization of spring forms of selected wheat varieties in organic farming.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—