Efficiency of FT-NIR Spectrometry for prediction of selected perspective parameters of technological quality of wheat grain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002526" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002526 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna
Original language description
Práce byla zaměřena na aplikaci FT-NIR spektrometrie pro predikci současných perspektivních parametrů zrna pšenice se vztahem k pekařské jakosti. Byla získána vysoká spolehlivost predikce kalibračních modelů (R2 > 0.82)pro obsah gliadionové frakce, parametry retenčí kapacity mouky (s výjimkou retence v roztoku kyseliny mléčné), a pro parametr reologických hydratace získaného na přístroji Mixolab. Naopak pradikční modely pro další reologické ukazatele (vývin těsta a jeho stabilita) nebyly pro predikci vhodné (R2 < 0.50). Predikční modely pro ostatní reologické parametry (změknutí proteinu, max. viskozita a stabilita gelu), predikci obsahu bílkovinných frakcí (albuminy-globuliny, gluteniny) a retenční kapacity mouky v roztoku kys. mléčné naznačovaly jejich možné skreeningové využití. (R2 = 0,66-0,81).
Czech name
Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna
Czech description
Práce byla zaměřena na aplikaci FT-NIR spektrometrie pro predikci současných perspektivních parametrů zrna pšenice se vztahem k pekařské jakosti. Byla získána vysoká spolehlivost predikce kalibračních modelů (R2 > 0.82)pro obsah gliadionové frakce, parametry retenčí kapacity mouky (s výjimkou retence v roztoku kyseliny mléčné), a pro parametr reologických hydratace získaného na přístroji Mixolab. Naopak pradikční modely pro další reologické ukazatele (vývin těsta a jeho stabilita) nebyly pro predikci vhodné (R2 < 0.50). Predikční modely pro ostatní reologické parametry (změknutí proteinu, max. viskozita a stabilita gelu), predikci obsahu bílkovinných frakcí (albuminy-globuliny, gluteniny) a retenční kapacity mouky v roztoku kys. mléčné naznačovaly jejich možné skreeningové využití. (R2 = 0,66-0,81).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Study and characterization of the cereals with high nutritive value for special bakery and pastry utilization.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo 2013
ISBN
978-80-89417-49-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
60-61
Publisher name
Centrum výskumu rastlinnej výroby, Piešťany
Place of publication
Piešťany
Event location
Piešťany
Event date
Jan 1, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—