All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Efficiency of FT-NIR Spectrometry for prediction of selected perspective parameters of technological quality of wheat grain

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002526" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002526 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna

  • Original language description

    Práce byla zaměřena na aplikaci FT-NIR spektrometrie pro predikci současných perspektivních parametrů zrna pšenice se vztahem k pekařské jakosti. Byla získána vysoká spolehlivost predikce kalibračních modelů (R2 > 0.82)pro obsah gliadionové frakce, parametry retenčí kapacity mouky (s výjimkou retence v roztoku kyseliny mléčné), a pro parametr reologických hydratace získaného na přístroji Mixolab. Naopak pradikční modely pro další reologické ukazatele (vývin těsta a jeho stabilita) nebyly pro predikci vhodné (R2 < 0.50). Predikční modely pro ostatní reologické parametry (změknutí proteinu, max. viskozita a stabilita gelu), predikci obsahu bílkovinných frakcí (albuminy-globuliny, gluteniny) a retenční kapacity mouky v roztoku kys. mléčné naznačovaly jejich možné skreeningové využití. (R2 = 0,66-0,81).

  • Czech name

    Možnosti FT-NIR spektrometrie pro predikci vybraných perspektivních parametrů technologické jakosti pšeničného zrna

  • Czech description

    Práce byla zaměřena na aplikaci FT-NIR spektrometrie pro predikci současných perspektivních parametrů zrna pšenice se vztahem k pekařské jakosti. Byla získána vysoká spolehlivost predikce kalibračních modelů (R2 > 0.82)pro obsah gliadionové frakce, parametry retenčí kapacity mouky (s výjimkou retence v roztoku kyseliny mléčné), a pro parametr reologických hydratace získaného na přístroji Mixolab. Naopak pradikční modely pro další reologické ukazatele (vývin těsta a jeho stabilita) nebyly pro predikci vhodné (R2 < 0.50). Predikční modely pro ostatní reologické parametry (změknutí proteinu, max. viskozita a stabilita gelu), predikci obsahu bílkovinných frakcí (albuminy-globuliny, gluteniny) a retenční kapacity mouky v roztoku kys. mléčné naznačovaly jejich možné skreeningové využití. (R2 = 0,66-0,81).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Study and characterization of the cereals with high nutritive value for special bakery and pastry utilization.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo 2013

  • ISBN

    978-80-89417-49-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    60-61

  • Publisher name

    Centrum výskumu rastlinnej výroby, Piešťany

  • Place of publication

    Piešťany

  • Event location

    Piešťany

  • Event date

    Jan 1, 2013

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article