Study of gas-forming capacity of wheat flour by means of NIR spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019063" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019063 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování plynotvorné schopnosti pšeničné mouky NIR spektroskopií
Original language description
Soubor zahrnující 200 vzorků odrůd potravinářské pšenice byl použit pro ověření aplikace NIR techniky pro stanovení základních analytických znaků mouky a charakteristik fermentovaného těsta. Pro získámí spekter byl použit přístroj NIRSystem 6500, parametry fermentovaného těsta (objem kvasných plynů, objem těsta, doba fermentace) byly získány během fermentografického testu. Bylo dokázáno, že pro predikci základních analytických znaků jako obsah vlhkosti nebo bílkovin dosahují modely vyšší přesnosti než pro znaky fermentovaného těsta, jelikož jsou tyto ovlivněny faktory neměřitelnými NIR technikou. Kalibrační a variační koeficienty ukázaly dostatečnou schopnost modelu pro screening objemu kvasných plynů, zatímco pro objem těsta vypočtený model vyhovovalpouze pro hrubý screening. Získaný model pro dobu fermentace měl nedostatečnou predikční schopnost.
Czech name
Sledování plynotvorné schopnosti pšeničné mouky NIR spektroskopií
Czech description
Soubor zahrnující 200 vzorků odrůd potravinářské pšenice byl použit pro ověření aplikace NIR techniky pro stanovení základních analytických znaků mouky a charakteristik fermentovaného těsta. Pro získámí spekter byl použit přístroj NIRSystem 6500, parametry fermentovaného těsta (objem kvasných plynů, objem těsta, doba fermentace) byly získány během fermentografického testu. Bylo dokázáno, že pro predikci základních analytických znaků jako obsah vlhkosti nebo bílkovin dosahují modely vyšší přesnosti než pro znaky fermentovaného těsta, jelikož jsou tyto ovlivněny faktory neměřitelnými NIR technikou. Kalibrační a variační koeficienty ukázaly dostatečnou schopnost modelu pro screening objemu kvasných plynů, zatímco pro objem těsta vypočtený model vyhovovalpouze pro hrubý screening. Získaný model pro dobu fermentace měl nedostatečnou predikční schopnost.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
264-267
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—