Fermented wheat dough rheology and prediction by NIR technique
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019064" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019064 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Reologie pšeničného fermentovaného těsta a predikce znaků NIR technikou
Original language description
Soubor zahrnující 200 vzorků odrůd potravinářské pšenice byl použit pro ověření aplikace NIR techniky pro stanovení základních analytických znaků mouky a charakteristik fermentovaného těsta. Pro získámí spekter byl použit přístroj NIRSystem 6500, parametry fermentovaného těsta (objem kvasných plynů, objem těsta, doba fermentace) byly získány během fermentografického testu. Bylo dokázáno, že pro predikci základních analytických znaků jako obsah vlhkosti nebo bílkovin dosahují modely vyšší přesnosti než pro znaky fermentovaného těsta, jelikož jsou tyto ovlivněny faktory neměřitelnými NIR technikou. Kalibrační a variační koeficienty ukázaly dostatečnou schopnost modelu pro screening objemu kvasných plynů, zatímco pro objem těsta vypočtený model vyhovovalpouze pro hrubý screening. Získaný model pro dobu fermentace měl nedostatečnou predikční schopnost. Ačkoliv se prokázal vztah mezi znaky objem těsta a kvasných plynů jako faktory měřitelnými NIR technikou, platnost uvedených modelů je pot
Czech name
Reologie pšeničného fermentovaného těsta a predikce znaků NIR technikou
Czech description
Soubor zahrnující 200 vzorků odrůd potravinářské pšenice byl použit pro ověření aplikace NIR techniky pro stanovení základních analytických znaků mouky a charakteristik fermentovaného těsta. Pro získámí spekter byl použit přístroj NIRSystem 6500, parametry fermentovaného těsta (objem kvasných plynů, objem těsta, doba fermentace) byly získány během fermentografického testu. Bylo dokázáno, že pro predikci základních analytických znaků jako obsah vlhkosti nebo bílkovin dosahují modely vyšší přesnosti než pro znaky fermentovaného těsta, jelikož jsou tyto ovlivněny faktory neměřitelnými NIR technikou. Kalibrační a variační koeficienty ukázaly dostatečnou schopnost modelu pro screening objemu kvasných plynů, zatímco pro objem těsta vypočtený model vyhovovalpouze pro hrubý screening. Získaný model pro dobu fermentace měl nedostatečnou predikční schopnost. Ačkoliv se prokázal vztah mezi znaky objem těsta a kvasných plynů jako faktory měřitelnými NIR technikou, platnost uvedených modelů je pot
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník 54. konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2007
ISBN
80-86059-47-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
1-10
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrsví
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—