Thermal characteristics of grapevine during cryopreservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003166" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003166 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci
Original language description
Širší využití metod kryoprezervace pro uchování genetických zdrojů rostlin je omezeno odlišnou citlivostí jednotlivých genotypů k těmto postupům. Jejich širšímu užití může pomoci termická analýza, která byla využita pro stanovení teploty tání a podílu krystalické vody po dehydrataci při jednotlivých krocích kryoprotokolu. Změny těchto vlastností při změnách dehydratace byly porovnány se změnami vitality explantátů u tří odrůd révy vinné (Blussard modrý, Portugal modrý a Kerner). Nejvyšší citlivost vůčidehydrataci byla zjištěna u odrůdy Kerner. Podíl krystalické vody byl v průběhu dehydratace ovlivněn pouze kryoprotektivními roztoky a nebyl genotypově závislý. To umožňuje využití tohoto postupu kryoprezervace pro uchování různých odrůd révy vinné.
Czech name
Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci
Czech description
Širší využití metod kryoprezervace pro uchování genetických zdrojů rostlin je omezeno odlišnou citlivostí jednotlivých genotypů k těmto postupům. Jejich širšímu užití může pomoci termická analýza, která byla využita pro stanovení teploty tání a podílu krystalické vody po dehydrataci při jednotlivých krocích kryoprotokolu. Změny těchto vlastností při změnách dehydratace byly porovnány se změnami vitality explantátů u tří odrůd révy vinné (Blussard modrý, Portugal modrý a Kerner). Nejvyšší citlivost vůčidehydrataci byla zjištěna u odrůdy Kerner. Podíl krystalické vody byl v průběhu dehydratace ovlivněn pouze kryoprotektivními roztoky a nebyl genotypově závislý. To umožňuje využití tohoto postupu kryoprezervace pro uchování různých odrůd révy vinné.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LD12041" target="_blank" >LD12041: Effect of osmotic stress and of thermal characteristics of shoot tips on cryopreservation of grapevine germplasm</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
36. Mezinárodní slovenský a český kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7395-784-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
99-102
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Trenčianské Teplice, SR
Event date
Jan 1, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—