All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensitivity of selected grapevines varieties to cryopreservation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003187" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003187 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Citlivost vybraných odrůd révy vinné na kryoprezervaci

  • Original language description

    Cílem této práce bylo otestovat citlivost vybraných odrůd révy vinné vůči kryoprezervaci. Bylo zjištěno, že odolnost explantátů vůči kryoprezervaci souvisela s jejich odolností vůči dehydrataci. Odrůda Blussard modrý byla nejvíce odolná odrůda vůči dehydrataci (95 %) i vůči kryoprezervaci (55 %) a naopak nejvíce citlivá odrůda Kerner vůči dehydrataci (60 %) byla rovněž nejméně odolná vůči kryoprezervaci (20 %). Otužení explantátů vůči dehydrataci bylo spojeno s akumulací osmoticky aktivních látek, kterése projevilo poklesem teploty tání, resp. rovnovážného mrznutí. K nejvyššímu poklesu teploty tání došlo u odrůdy Blussard modrý, tedy u odrůdy nejvíce odolné vůči dehydrataci i kryoprezervaci. Bylo zjištěno, že testovaná metoda kryoprezervace je použitelná pro odrůdy révy vinné s různou odolností vůči dehydrataci.

  • Czech name

    Citlivost vybraných odrůd révy vinné na kryoprezervaci

  • Czech description

    Cílem této práce bylo otestovat citlivost vybraných odrůd révy vinné vůči kryoprezervaci. Bylo zjištěno, že odolnost explantátů vůči kryoprezervaci souvisela s jejich odolností vůči dehydrataci. Odrůda Blussard modrý byla nejvíce odolná odrůda vůči dehydrataci (95 %) i vůči kryoprezervaci (55 %) a naopak nejvíce citlivá odrůda Kerner vůči dehydrataci (60 %) byla rovněž nejméně odolná vůči kryoprezervaci (20 %). Otužení explantátů vůči dehydrataci bylo spojeno s akumulací osmoticky aktivních látek, kterése projevilo poklesem teploty tání, resp. rovnovážného mrznutí. K nejvyššímu poklesu teploty tání došlo u odrůdy Blussard modrý, tedy u odrůdy nejvíce odolné vůči dehydrataci i kryoprezervaci. Bylo zjištěno, že testovaná metoda kryoprezervace je použitelná pro odrůdy révy vinné s různou odolností vůči dehydrataci.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LD12041" target="_blank" >LD12041: Effect of osmotic stress and of thermal characteristics of shoot tips on cryopreservation of grapevine germplasm</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    14

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    18-21

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database